Најновије

ЕВРОПА СЕ ПОВЕЗУЈЕ, ДА ЛИ ЈЕ СРБИЈА У ОПАСНОСТИ?! Борељ тврди да нова европска стратегија није алтернатива кинеском "Појасу и путу"

Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ каже да нови европски план о ”Глобалном повезивању Европе” није осмишељен да буде алтренатива кинеском ”Појасу и путу”, већ да има ”ширу намену”.

Жозеп Борељ. (Фото: europa.rs)

- Данас нам је важно да сагледамо проблеме које имамо у повезаности са Блиски истоком, Централном Азијом и Кином, али не засновано на истом приступу и са истиом наменом коју Кина има са својом иницијативом ''Појас и пут''” - изјавио је Борељ.

Савет ЕУ данас је усвојио закључке о „Глобално повезаној Европи” који наглашвају потребу да ЕУ следи геостратешки и глобални приступ у повезивању, а све у циљу унапређене економске, спољне и развојне политике и безбедносних интереса и промоција европских вредности.

Министри спољних послова ЕУ у својим закључцима наглашавају да би боља повезаност утицала на економски раст, смањила стратешке зависности и повећала конкурентност ЕУ и њених партнера.

Повезивање се конкретно односи како на физичку инфраструктуру (путеве, жележницу...), тако и на регулаторне оквире, при чему је наглашена потреба за предвидљивим међународним нормама и стандардима како би се одржали једнаки услови и подстакле приватне инвестиције.

Савет ЕУ кроз ову иницијативу позива и ''на повезивање са земљама и регионима истомишљеника'', при чему се указује на јачање већ постојеће сарадње са Јапаном и Индијом, али и позива на развијање партнерсиких односа са САД и земљама Југоисточне Азије и Јужне Америке.

Посебна пажња ЕУ у остваривању иницијатве глобалног повезивања односи се на сардању у оквиру мултилатералних форума, укључујући Г7 и Г20.

У том контексту, Савет ЕУ посебно је поздравио дискусије у оквиру Г7 о стварању ”бољих прилика за свет”.

Министри спољних послова ЕУ позвали су на подстицање инвестиција и мобилизацију јавног и приватног сектора у циљу обезбеђивања ”видљивости деловања ЕУ” и ефикасности сарадње са партнерима.

Северна Кореја одбила америчку хуманитарну помоћ, каже да је то покушај притиска и присиле! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА