Најновије

КРИВОКАПИЋ ОПЕТ ПОКУШАВА ДА ИЗИГРА СПЦ: Званична Подгорица све даље од потписивања темељног уговора са Српском православном црквом

Информација која је за викенд процурила у Подгорици, везана за условљавање Српске православне цркве од стране Владе Црне Горе око садржине Темељног уговора, изгледа да је тачна.

Кривокапић (Фото: gov.me)

Како се сазнаје, премијер Здравко Кривокапић послао је митрополиту црногорско-приморском Јоаникију и патријарху српском Порфирију предлог новог Темељног уговора и то без консултације са њима! Прича се да је ова верзија гора од документа који је Влада Игора Лукшића пре десет година потписала са Светом столицом.

- У уговор су убачене преамбуле које су за Цркву неприхватљиве. Дијалог о овом питању је стао - речено је незванично у Митрополији црногорско-приморској.

Као главни кочничар првобитног текста Темељног уговора наводно се помиње Иван Шихмановић, саветник премијера Здравка Кривокапића, у чијој биографији се може наћи његов ангажман у Демократској партији социјалиста Мила Ђукановића. На њега притисак изгледа врши и његова супруга, иначе конзул Црне Горе у Македонији.

Због неочекиваног обрта нико у Митрополији не може са сигурношћу да каже да ли ће и када доћи до потписивања документа који за Српску православну цркву у Црној Гори има историјски карактер. Кажу да са њихове стране постоји добра воља и жеља да се на радост Цркве и народа што пре стави тачка на ово питање.

Премијер Кривокапић је до сада најављивао потписивање Темељног уговора са СПЦ после Васкрса, затим је говорио да неки ставови уговора нису усклађени са Уставом Црне Горе, а онда је крајем маја отишао за Београд како би у Патријаршији потписао тај документ.

Међутим, у Патријаршији је направио скандал и преварио је патријарха Порфирија и тадашњег епископа будимљанско-никшићког Јоаникија, одбијајући да потпише договорени и усаглашени Темељни уговор са Српском православном црквом.

Поводом најновијих дешавања огласио се један од лидера Демократског фронта, Андрија Мандић, који је рекао да је уверен да ће доћи нека нова влада која неће побећи од обавезе да договорени споразум потпише.

- Имали смо заокружен и комплетан текст Темељног споразума, који је Здравко Кривокапић одбио да потпише у Патријаршији у време заседања Светог архијерејског сабора. Сада постоји информација, а ако то није тачно неко ће демантовати, да је Кривокапић предложио неку врсту новог темељног споразума, који би он потписао са СПЦ и који се знатно разликује у односу на онај усаглашени текст - саопштио је Мандић, подсетивши да је ДФ и раније упозоравао да црногорска влада и Кривокапић никада неће потписати усаглашени споразум, ако га нису потписали у Патријаршији СПЦ.

Свете се у Лепосавићу

Незванично се сазнаје од саговорника из Владе Црне Горе да је разлог мењања текста Темељног уговора од стране Здравка Кривокапића тај што је документ финализован у време док је министар правде био др Владимир Лепосавић!

- Очигледно да није довољна његова смена, већ, као што видимо, сада смета и Темељни уговор у чијој креацији је огроман допринос дао управо Лепосавић - каже извор.

НАТО је почео велике војне маневре да застраши Русију али је добио оно што није очекивао. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА