Најновије

ШПАНИЈА НА СТРАНИ СРБИЈЕ: Косово не признајемо јер поштујемо међународно право!

Шпанија не признаје самопроглашено независно Косово јер поштује међународно право, изјавио је амбасадор те земље Раул Бартоломе Молина додајући да то непризнавање узрокује немале проблеме Шпанији нарочито у контексту међунардоних организација.

Приштина. (Фото: Јутјуб)

Молина је, у интервјуу Вечерњим новостима, казао да је став Шпаније у погледу територије Косово званична државна политика независно од тога која се партија налази у Влади у датом тренутку.

„С друге стране, непризнавање Косова се заснива на стриктном поштовању међународног права и његових темељних начела, као што је поштовање територијалног интегритета који су прекршени једностраним проглашањем независности те територије“, казао је Молина.

На питање да ли се врши притисак на Шпанију да промени тај свој став, Молина каже да нису под притиском да промене свој став, као и да позиција те земље у вези са спором око територије Косова није ни каприциозна, ни самовољна, већ је резултат поштовања међународног права.

„Међутим, тачно је да непризнавање узрокује немале проблеме Шпанији нарочито у контексту међународних организација“, додаје.

На констатацију новинара да се у јавности последњих дана спекулисало да Шпанија планира да отвори своју канцеларију за везу у Приштини, Молина наводи да било каква одлука у том смислу би се усвојила у сарадњи са српским партнерима, с тим што не би претпостављала ни на који начинм промену шпанске позиције.

Када је реч о решењу косовског питања које укључује промену граница, шпански амбасадор каже да је историја показала да таква врста решења ствара на дужи рок нове спорове, који могу бити исти или већи од оних који су покушани да се реше.

„Треба бити веома обазрив када се дају овакви предлози који нису пожељни“, истиче.

Молина наводи да иницијативе да такозване косовске безбедносне снаге прерасту у војску Косова не доприносе стварању климе обостраног поверења, нити стабилности региона.

Како каже, то штети поступању у доброј вери које треба да буде императив приликом решавања било ког конфликта.

На питање да ли је Србија заслужила да напредује на путу ка чланству у ЕУ, Молина каже да Шпанија, више него ико, разуме фрустрацију Србије због неотварања нових поглавља и то како подсећа због тога што су и приступни преговори Шпаније били тешки и дуготрајни.

„Током последњих месеци Србија је учинила напредак и нема сумње да ће ускоро, уколико настави овим путем без застоја, бити отворена нова поглавља“, казао је Молина.

Указује и на то да ЕУ треба да буде свесна фрустрације и да настави да показује посвећеност процесу проширења генерално, а посебно у погледу Србије.

Сматра и да уколико Србија спроведе све неопходне реформе, спор са Косовом неће бити препрека за учлањење у ЕУ.

„Нико неће моћи да оспори њен улазак уколико је обавила све задатке. Због тога, конфликт са Приштином не треба да одвлачи пажњу Београда од спровођења реформи које, не само да су услов за чланство у ЕУ, већ су корисне за земљу, а пре свега, за грађане“, навео је шпански амбасадор.

Молина је билатералне односе Србије и Шпаније оценио одличним уз напомену да су ти односи традиционално одлични.

Како каже, у економској и трговинској сфери постоји простор за боље повезивање, иако је током последњих година трговинска и економска размена порасла.

„Ипак, чињеница је да не прати изванредне политичке односе које имамо“, навео је Молина.

Шта омладина мисли о председнику! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА