Најновије

УПОЗОРЕЊЕ ПЕНТАГОНА: Свет је корак ближи нуклеарном рату јер Русија и Кина развијају нове пројектиле, бомбардере и подморнице!

Амерички Пентагон тврди да је свет ближи нуклеарном рату због тога што Русија и Кина раде на развоју нуклеарних пројектила, бомбардера и подморница! У извештају из 2020, који је тек сад угледао светлост дана, наводи се Москва и Пекинг током последње деценије убрзано модернизују и проширују свој нуклеарни арсенал.

Илустрација (Фото: kremlin.ru/ pixabay. com)

Тестирање оружја

У њему се наводи и то да Северна Кореја и Иран представљају претњу за избијање регионалног нуклеарног конфликта.

Пјонгјанг је убрзао тестирања овог оружја, док ће званични Техеран у року од годину дана поседовати технологију да направи нуклеарно оружје. У извештају се напомиње да Америка од 2010. покушава да преговара о смањењу нуклеарног арсенала у свету, али да ниједна држава није смањила улогу овог наоружања у стратегији националне безбедности као ни број бојевих глава. 

- Управо супротно. Уместо тога, Русија, Кина, Северна Кореја и Иран кренули су супротним смером. Резултат тога је да је повећан потенцијал за регионалне сукобе уз употребу нуклеарног наоружања у неколико делова света, као и потенцијал за нуклеарну ескалацију кризе. Русија и Кина представљају највећу претњу за САД због технологије и арсенала који поседују. САД и Русија су се 2019. повукле из Споразума о нуклеарним пројектилима средњег домета који су Америка и СССР потписали 1987, а којим је било предвиђено уништавање свих нуклеарних и конвенционалних балистичких и крстарећих пројектила, чији је домет од 500 до 5.500 километара. Москва и Вашингтон су на још пет година продужили споразум СТАРТ (споразум о контроли нуклеарног наоружања).

Промена доктрине

У извештају се напомиње да је амерички нуклеарни војни програм намењен одвраћању и да је његова употреба могућа само у екстремним ситуацијама - за одбрану земље или савезника против напада великих размера на цивиле или велике инфраструктурне објекте. 

- Флексибилан и лимитиран амерички нуклеарни одговор може да има кључну улогу у обнови одвраћања напада - наводи се још у извештају, чиме се наговештава промена нуклеарне доктрине САД.

Русија

- Обнавља и модернизује совјетску технологију за лансирање, развија нове нуклеарне бојеве главе и лансере. Уз то ради и на развоју три нова типа интерконтиненталних нуклеарних система (авиони, копнени лансери и подводна аутономна торпеда)

Кина

- Ради на повећању броја нуклеарних бојевих глава укључујући и развој пројектила који могу бити лансирани са подморница. Уз то Кина ради и на развоју нуклеарног бомбардера како би могла да лансира ово оружје с копна из ваздуха и из мора

Северна Кореја

- Убрзала развој нуклеарних капацитета и драматично повећала број ракетних тестирања укључујући и интерконтиненталне ракете које могу да погоде територију Сједињених Држава. То представља најнепосреднију и највећу претњу миру и стабилности

Иран

- Исламска република ће у року од годину дана имати капацитет и технологију да развије нуклеарно оружје. Иранска агресивна стратегија и активности на дестабилизацији суседних влада постављају питања за дугорочну посвећеност одрицања од нуклеарног наоружања

Број нуклеарних бомби

1. Русија 6.375

2. САД 5.800

3. Кина 320

4. Француска 290

5. В. Британија 215

6. Пакистан 160

7. Индија 135

8. Израел 90

9. Северна Кореја 30-40.

Амери послали шпијунске авионе, Руси моментално подигли сухојe. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА