Најновије

ТЕРОР НАД БРОЈНИМ НЕВАКЦИНИСАНИМ ЛЕКАРИМА: Ако вас не пусте на посао без вакцине или ПЦР урадите ово!

То што неке здравствене установе условљавају долазак на посао невакцинисаним медицинским радницима ПЦР тестом који ће урадити о свом трошку, противно је Закону о раду и уговору о раду. Не може послодавац да условљава долазак на посао тестом или обавезном вакцинацијом, рекао је за Правду Глишо Видовић, председник Синдиката полиције Слога.

Невакцинисани лекари дискриминисани (фото: Јутјуб)

Он је казао и да је СЗО дала јасан став о томе да се не може се вршити дискриминација невакцинисаних у односу на вакцинисане, а то произилази и из Закона о раду.

- Запослени који долазе на посао, ако их послодавац удаљи са рада треба да поднесу пријаву инспекцији рада, као и тужбу за дискриминацију – саветује Видовић.

Он је рекао да се ради о притиску на невакцинисане медицинске раднике да приме вакцину, иако „запослени који то не жели, не мора то да уради“.

Глишо Видовић, председник Синдиката полиције “Слога” (фото: Фејсбук видео принтскрин)

На питање, да ли између редова провејава да ће невакцинисани бити санкционисани отказом, ако три дана буду враћени са посла, ако немају ПЦР тест, казао је да је тачно да „они то усмеравају у том правцу“.

- Ако три узастопна дана неоправдано не дођете на посао, леди отказ. Међутим, ово није неоправдано, ако вас они удаље са посла. Запослени треба сваки дан да дође на посао, они нека их удаљавају, а радници нека сваки дан поднесу пријаву инспекцији рада – појашњава Видовић.

Он је казао да би волео да види ко би могао њега као невакцинисаног да удаљи са посла.

- Да не причамо о томе да се овде не говори о онима који су прележали вирус. Ево, ја сам убеђен да сам прележао још у фебруару 2020. Годинем, без проблема, мада сам дијабетичар. Да су тада рађена тестирања убеђен сам да би показало корону. Вакцина је ствар избора – закључује председник Синдиката полиције Слога.

Иначе, лекарима и друго медицинском особљу клиничких центара у Крагујевцу и у Београду, на Звездари, налаже се да ако су невакцинисани, и одсуствовали са посла због одмора или болести, морају да донесу потврде о негативном ПЦР тесту (који морају сами да плате, а кошта 9.000 динара), иначе ће бити удаљени са посла.

„С обзиром на велики број невакцинисаног особља и појаве новог соја САРС-КоВ-2, који је заразнији и брже се шири, даје другачију клиничку слику од досадашњих сојева, овом Одлуком се дефинише да невакцинисани запослени УКЦ Крагујевац, након одсуствовања са посла (годишњи одмор, слободни дани, боловање) не могу започети рад без негативног ПЦР теста (о свом трошку), који не сме бити старији од 48 сати. Одлука ступа на сангу ОДМАХ…“, наводи се између осталог у Одлуци коју је потписао в.д. директора Универзитетског клиничког центра Крагујевац, доцент др Предраг Саздановић.

В.Д. директор УКЦ “Крагујевац” Предраг Саздановић (фото: Јутјуб)

А КБЦ “Звездара” је још ригорознија, и доноси Појашњење сличне одлуке да „уколико запослени који је невакцинисан, по повратку са одсуства (годишњи одмор, слободни дани, боловање) дође на посао без негативног ПЦР теста (или старијим од 48ч), исти ће се удаљити са свог радног места и неће имати право на зараду за тај радни дан, осим ако не оправда свој изостанак са рада, на одговарајући начин (коришћењем слободног дана или дана од одмора), у максималном трајању од два радна дана, или отварањем боловања уколико за то постоје оправдани медицински разлози.“

Даље се упозоравају запослени да је правилником прописано „да је повреда радне обавезе неоправдан изостанак са рада најмање два узастопна дана, те сходно наведеном, према запосленом који дуже од два дана неоправдано одсуствује, предузеће се одговарајуће законске мере“. Другим речима, законска последица за „неоправдано“ одсуство више од два узастопна радна дана, односно најмање узастопна три радна дана, јесте отказ уговора о раду, а ово Појашњење је потписао в.д. директора КБЦ „Звездара“ проф. др Петар Сворцан.

В.Д. директора КБЦ “Звездара” Петар Сворцан (фото: Јутјуб)

Овако изгледају та документа.

Дакле, све неки в.д. директори одлучују о судбинама људи. 

А др Шеклер је љут на Правду, тврди да смо га вређали и претили му, да ли је то истина читајте ОВДЕ.

Извор: Правда, Н. Б.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА