Најновије

ШТА ЈЕ ПУТИН ПРЕДЛАГАО БАЈДЕНУ: Американци прихватили само да се не води само нуклеарни рат!

Русија је предлагала САД да у заједничкој декларацији на крају самита Русија-САД буде унето да је недопустив „било какав рат“ између две државе, не само нуклеарни, како је назначено у финалном документу, саопштио је новинарима извор у руској делегацији.

Владимир Путин и Џо Бајден. (Фото: ria.ru)

По његовим речима, на седници Савета министара иностраних послова држава-чланица Шангајске организације за сарадњу у Душанбеу руска страна је саопштила да договор Русије и САД из 16. јуна да се не сме дозволити нуклеарни рат и да се покрене комплексни дијалог о стратешкој стабилности и будућој контроли наоружања је доста позитиван корак.

Према подацима извора, руска делегација је саопштила да је Русија желела да у том саопштењу унесе констатацију да се не сме дозволити, не само нуклеарни рат са САД, већ и сваки други рат, узимајући у обзир ризике који могу да прерасту у нуклеарни конфликт између Русије и САД, али две стране су се зауставиле на томе да је недопустив само нуклеарни рат.

Како је додао извор, руска делегација је изразила наду да „САД нема планове за покретање конфликта са Русијом уз помоћ конвенционалног наоружања“.

Руска страна је саопштила на седници да Вашингтон већ дуго времена уништава систем контроле наоружања, између осталог САД су изашле из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета и Споразума о отвореном небу. Истовремено је истакнуто да се „захваљујући одговорној позицији администрације Џозефа Бајдена успело да се сачува Споразум о стратешком офанзивном наоружању“ који је био продужен за још пет година.

Подсетимо, самит председника Русије и САД, Владимира Путина и Џозефа Бајдена одржан је 16. јуна у Женеви.

Русија ухватила Берлин у растројству, па поставила кључно питање! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА