Најновије

ДАЧИЋ НА САМИТУ НЕСВРСТАНИХ: Границе неповредиве!?

Дачић послао јасне поруке...

Србија је одувек тежила стварању праведнијег и бољег света, изјавио је данас у Уганди министар спољних послова Ивица Дачић истичући да се наша земља и данас залаже за поштовање универзалних принципа међународног права и Повеље Уједињених нација.

Дачић је, на министарском састанку у оквиру 19. самита Покрета несврстаних, указао да је на случају Србије најгрубље погажено међународно право и поредак у коме је сувереност држава недодирљива, а границе непроменљиве.

"Овакви преседани доводе до обесмишљавања ових принципа око којих смо се сви одавно, не само договорили, већ и обавезали на њихово поштовање. Србија неће одустати од залагања за универзално важење темељних принципа Повеље Уједињених нација, без обзира на то што и сами још трпимо последице њихове селективне примене", поручио је Дачић.

Он је навео да охрабрује што у тим настојањима Србија није сама.

"Напротив, за већину држава чланица Уједињених нација, као и Покрета несврстаних - дупли стандарди ипак не постоје. Захваљујем свима вама који подржавате напоре Србије за очувањем суверенитета и територијалног интегритета, не признајући једнострано проглашену независност Косова", истакао је министар.

Србија је свесна да није лако онима који данас стоје уз њу у њеној праведној борби за очување територијалне целовитости, као што ни Србији, како је навео, није било лако да стане уз многе од присутних земаља онда када је било потребно - у њиховој борби за национално ослобођење.

"Уздамо се у вас, наше пријатеље и саборце у заједничкој борби против унилатералног и принудног прекрајања граница међународно признатих држава", поручио је Дачић.

Он је поновио и на овом скупу да Србија неће признати тзв. Косово нити ће дозволити да постане члан Уједињених нација.

Дачић је, такође, поручио да ће Србија наставити да води самосталну и независну спољну политику, засновану пре свега на очувању националних и државних интереса, али увек уз поштовање принципа међународног права.

"Без обзира да ли се то некоме допада или не, као и на све притиске којима смо због тога неретко изложени, Србија није и никада неће окренути леђа својим пријатељима", истакао је министар.

Дачић је навео и да је Србија војно неутрална земља посвећена свом стратешком опредељењу - пуноправном чланству у ЕУ.

"Јачамо и своја традиционална и чврста пријатељстава са афричким, латиноамеричким и азијско-пацифичким државама, и у оквиру Покрета несврстаних", рекао је Дачић.

Министар је казао и да је Србија опредељена за мир и да је посвећеност и спремност наше државе да питање КиМ решава мирним путем одраз снаге, а не слабости, како то неки покушавају да представе.

"Одговорно и конструктивно приступамо дијалогу, док Приштина, уз континуиране и дестабилизујуће једностране потезе, упорно одбија да испуни своје давно преузете обавезе већ дуже од деценију. И година је превише, а 11 година је недопустиво", подвукао је Дачић.

Како је додао, у овој тешкој борби, кључни приоритет остаје безусловно обезбеђивање опстанка и сигурности Срба у нашој јужној Покрајини.

"Српски народ је вековима живео и живеће на Косову и Метохији", рекао је Дачић.

Приметио је и да данашњи свет није исти као онај у којем је Покрет несврстаних настао.

"Ни сам Покрет више није исти, али актуелност принципа суверене једнакости држава и солидарности, на којима су изграђени темељи Покрета, не смеју бити доведени у питање са променама на међународном плану које је донео 21. век. У заштити ових принципа увек можете да рачунате на безрезервну подршку и партнерство Србије", поручио је министар.

Прочитајте ОВДЕ шта ЕУ спрема Србији 

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА