Најновије

ЕКСТРЕМИСТИ НА КОСОВУ СПРЕМАЈУ НЕКО ВЕЛИКО ЗЛО! Шиптари оптужују Србе за тровање воде у Дечанима!

Шиптарски екстремисти, веровали или не, оптужују Србе да су затровали водовод у општини Дечани, после чега је двоје Албанаца умрло, а лекарску помоћ је затражило њих више од 1.500!

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Лудачке оптужбе објавила је Тиме Кадријај, посланица Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја. Према њеним речима, један од становника Дечана наводно је видео 'двојицу сумњивих Срба' непосредно пре тровања воде у том месту!?! Српска листа и Канцеларија за КиМ одмах су категорично демантовали језиве оптужбе, а упућени страхују да је ово само увод у напад на манастир Високи Дечани!

Харадинајева посланица Кадријајева устврдила је да су 'два Србина виђена у Дечанима непосредно пре пријављених случајева тровања водом'.

- Добро је да сваки грађанин позове полицију када год види сумњиве људе. Захваљујем се грађанину који није занемарио ситуацију и који је пријавио случај - казала је Кадријајева.

Иначе, 'очевидац' који оптужује Србе је Наим Мућај, власник локалне кафане. Он је полицији пријавио 'двојицу сумњивих Срба'!

- У мој ресторан су 27. јуна дошла два младића српске националисти аутомобилом новосадских регистарских таблица и питала како да дођу до манастира Дечани. Обавестио сам о томе полицију јер су ми били сумњиви и послао сам им снимак сигурносне камере ради идентификације - испричао је Мућај, који ниједном речју није објаснио зашто су му Срби били сумњиви, нити је пружио икакав доказ за своје тврдње.

Ово, иначе, није први пут да Албанци оптужују Србе за тровање. Последњи случај десио се у пролеће 2019. године, кад је у организованој акцији на стотине албанске деце истовремено довезено у приштинску болницу са тврдњом да су отрована, да би се само неколико сати касније испоставио да су деца потпуно здрава!?!

Исто тако, у новембру 2019. године Албанци су тврдили да су изборни листићи из Београда који су послати у Приштину били отровани, због чега је наводно позлило члановима изборне комисије. Ни то никада није доказано! Коначно, треба се сетити и режиране акције 'тровања рудара у Трепчи' 1989. године, када су Србија и Београд оптужени да су у рударска окна пустили отровни гас који је тровао само рударе Албанце док њихове колеге Срби нису имали никакве тегобе!?!

Коментаришући све ове наводе, потпредседник Српске листе Игор Симић каже да су у Дечанима, без иједног доказа, објављене јако опасне оптужбе против Срба.

- И погром над Србима 17. марта 2004. године почео је лажима и клеветама на рачун српског народа. Очекујем реакцију полиције, али и међународних представника како би се спречили евентуални инциденти које оваква неоснована оптужба може произвести. Безбедносне институције, пре свега КФОР и Еулекс, морале би да поведу рачуна о безбедности српског народа у наредном периоду - апелује Симић.

Лажне вести

Канцеларија за КиМ, чији је директор Петар Петковић, саопштила је да је реч о потпуним дезинформацијама и кампањи лажних вести.

- Пласирање лажних вести може имати далекосежне последице по ионако крхку безбедносну ситуацију на Косову и Метохији. Последње лажне вести објављене су у тренутку повећаног броја инцидената према Србима, којима се додатно црта мета на челу. Овако се и изнова угрожава безбедност манастира Високи Дечани. Упутићемо писмо међународним мисијама на Косову, са захтевом да се прекине неодговорна кампања лажних вести и да се додатно заштите Срби у покрајини. Иначе, вест о тровању у Дечанима прво је била праћена међусобним оптужбама албанских странака, а сада су као мета означени Срби - упозоравају из Канцеларије за КиМ.

Чеку: Срби да плате оштећене споменике

Такозвана 'косовска влада' изгласала је оснивање комисије за документовање уништавања косовског културног наслеђа током рата 1998. и 1999. године!?! 'Министарка културе' Хајрула Чеку каже да званично почиње поступак за тражење обештећења од Србије за 'намерно уништавање стотина споменика на Косову'.

Министарство културе и информисања Србије, на другој страни, саопштило је да Приштина овако покушава да присвоји српско наслеђе.

 Посебно је опскурна оптужба оних који негују тековине уништавања српског културног наслеђа на Косову и Метохији на рачун оних који су посвећено и пожртвовано бранили.

Вучић: Чекам и слушам шта причају о Дечанима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да држава има доказе да су две особе у возилу новосадских таблица заиста биле у тој општини, али да нису били ни 500 метара близу изворишта воде.

- Дешавају се многе ствари. Чекамо и слушамо шта ће све да кажу. Када све то чујете, не можете да увежете како је некоме све то пало на памет. Па онда још видите како пишу да Курти не жури са дијалогом јер чека промену власти у Београду. Када погледате све то, јасно је колико је тешка и незавидна политичка позиција Србије - рекао је Вучић.

Патријарх неће потписати Темељни уговор који потура Кривокапић? Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА