Најновије

ЗАХАРОВА ОБЈАСНИЛА: Ево зашто Русија преговара са Талибанима

Русија, одржавајући контакте са талибанима и подстичући их да преговарају са авганистанском владом, поштује одредбе резолуције Савета безбедности УН, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Марија Захарова (Фото: РИА Новости)

Раније је специјални представник руског председника за Авганистан, директор Другог азијског одељења руског Министарства спољних послова Замир Кабулов рекао у интервјуу за РИА Новости да је Русија пре седам година почела да успоставља контакте са Талибанима због потребе да им пренесе своју забринутост због безбедности у региону и тренутно Москва може да одржи дијалог са свим странама у авганистанском сукобу.

Захарова је подсетила да је у марту 2020. усвојена резолуција у којој је „црно на бело написано о приоритету, неопходности и подстицању вођења интерафганистанских преговора, о чему Русија говори већ дуги низ година, и апелу на државе да би се олакшали ови преговори "...

„Да, заиста, покрет Талибани је забрањен као организација у нашој земљи.

Чињеница је да је Русија више пута нагласила да не само да не подржава, већ на сваки могући начин поново потврђује своју одлучност у борби против међународног тероризма и одбацивању било које терористичке активности, укључујући талибански покрет.

Постоји још једна нијанса, талибански покрет је део међуафганистанског дијалога, самог дијалога који је Савет безбедности позвао све земље да подстакну“, рекла је Захарова у емисији Вече са Владимиром Соловјовом на програму Русија-1 ТВ канала.

У Авганистану долази до сукоба између владиних снага и чланова радикалног талибанског покрета, који су заузели значајне територије у руралним областима и покренули офанзиву на велике градове.

Мировни преговори започели су авганистанска влада и Талибане 12. септембра 2020. године у главном граду Катара.

Америчка администрација од 1. маја до 11. септембра обећава да ће завршити повлачење трупа из Авганистана у пуној координацији са савезницима.

Вашингтон и представници покрета су 2020. године потписали у Дохи први мировни споразум након више од 18 година рата. Он предвиђа повлачење страних трупа из Авганистана за 14 месеци и почетак интерафганистанског дијалога након размене заробљеника.

Да ли је рат у Нагорно-Карабаху заиста завршен, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА