Најновије

Европа укида визе Косову следеће недеље?

ЛОНДОН - Очекује се да Европска комисија следеће недеље препоручи визну либерализацију за грађане Косова чак иако неколико земаља чланица ЕУ званично није признало Косово, пише данас британски лист "Фајненшел тајмс".

Европа укида визе Косову следеће недеље? (Фото: flickr.com)

Косово ће вероватно да се придружи Грузији, Украјини и Турској у подношењу захтева за визну либерализацију, што ће ЕК одобрити следеће недеље, наводи лист позивајући се на добро упућене изворе из ЕК.
Ипак, саме чланице и Европски парламент још увек могу да блокирају такву одлуку, пише британски лист.
Комисија је, како се подсећа, раније наводила слаб напредак Приштине на искорењивању корупције и сузбијању илегалне миграције као препреке за споразум о визној либерализацији. 
Међутим, попуштање правила за косовске имигранте повећаће бојазан од повећане имиграције у земље ЕУ које се већ суочавају са повећаним приливом избеглица из Сирије и других земаља, наводи лист.
Према извештају УНДП, Косово се суочава са хроничном емиграцијом, а 40 одсто одраслих је незапослено док се једна четвртина домаћинстава ослања на дознаке чланова породице из иностранства, подсећа лист.
"Чланице Шенген зоне ће ригорозно надгледати колико Косово поштује правила безвисног режима ако се он уведе", рекао је Фисник Кореница, директор Групе за правне и политичке студије у Приштини.
Према његовим речима, претња петогодишње забране уласка у Шенген зону требало би да одврати сваког потенцијалног мигранта од прекорачења дужине боравка у ЕУ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА