Најновије

"МИЛОШЕВИЋ БИ БИО ОСЛОБОЂЕН У ХАГУ!": Угледни британски професор Џејмс Гау шокирао!

Пресуда Јовици Станишићу и Франку Симатовићу показује да би Милошевић највероватније био ослобођен да је поступак у Хашком трибуналу спроведен до краја, каже професор Гау.

Слободан Милошевић. (Фото: Јутјуб)

Хашка пресуда бившим шефовима Службе државне безбедности Јовици Станишићу и Франку Симатовићу указује на то да би бивши председник СРЈ и Србије Слободан Милошевић највероватније био ослобођен да је његово суђење одржано до краја!

Ово каже Џејмс Гау, угледни британски професор права и предавач на Одсеку за студије рата Краљевског колеџа у Лондону. Гау каже да пресуда Станишићу и Симатовићу показује да су они осуђени само за веома мали део оптужби које су им се стављале на терет.

Нема доказа

Према његовим речима, пресуда "посредно потврђује сазнања да су Станишић и Симатовић били умешани у паравојно насиље које је почињено у Хрватској и БиХ", али судско веће ни на који начин није потврдило њихову кривичну одговорности за злочине у тим подручјима.

- Један од разлога зашто је тужилаштво желело да се суђење Станишићу и Симатовићу понови јесте удружени злочиначки подухват, односно наводна завера да се почине злочини и да се то повеже са Слободаном Милошевићем, који је преминуо пре окончања процеса који се водио против њега. Сада делује реално да би Милошевић највероватније био ослобођен у том поступку само да је спроведен до краја - рекао је Гау за Глас Америке.

Коментаришући пресуду Станишићу и Симатовићу, председник Србије Александар Вучић рекао је јуче да је Хашки трибунал променио праксу само да би осудио двојицу Срба и да је то слика и прилика његовог деловања.

- Сасвим другачија судска пракса примењена је приликом суђења хрватским генералима Готовини и Маркачу, који су ослобођени оптужбе за заједнички злочиначки подухват са циљем етничког чишћења Срба. У тим предметима морао је да буде утврђен "лични утицај у зони деловања" и морао је да постоји конкретан акт или наређење. На другој страни, у случају Станишића и Симатовића све је промењено, они су осуђени без ичега од тога... Треба да разумемо шта је била намера и схватимо поруку. Морамо да чувамо мир и стабилност. Ипак, освета која је спроведена над српским народом и државом је таква да не могу да је разумем - рекао је Вучић, додајући да Србија мора да иде уздигнуте главе и да штити националне и државне интересе.

Колективна кривица

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић оцењује да је пресуда Станишићу и Симатовићу јалови покушај да се пред крај постојања Хашког трибунала Србији припише колективна кривица.

- Термин удружени злочиначки подухват измишљен је са жељом да се догађаји повежу са државом, што није успело ни у једном случају, па ни код Станишића и Симатовића. Сигуран сам да њих двојица никакве злочине нису починили и да ће ова пресуда бити ревидирана - оптимиста је Дачић.

Комшић и Џаферовић се наслађују неправдом

Чланови Председништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић поздравили су пресуду Станишићу и Симатовићу.

- Пресудом је утврђена директна одговорност две веома битне руководеће особе из Србије за низ злочина са циљем стварање етнички очишћене БиХ - рекао је Комшић, док је Џаферовић казао да пресуда представља само делић правде за жртве почињених злочина.

- Највећи значај пресуде јесте то што је још једном пред институцијама међународне правде потврђено постојање свеобухватног удруженог злочиначког подухвата - истакао је Џаферовић.

Лидер Северне Кореје говорио о корони, али се сумња да је упутио тајну поруку великој сили! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА