Најновије

ОРБАН: Брисел је напао Мађарску, децу морамо заштитити

Премијер Мађарске Виктор Орбан оценио је да је "Брисел напао Мађарску", током данашњег интервјуа за државни радио, додавши да је зато био неопходан референдум који се тиче дечје заштите.

Виктор Орбан (Фото: Влада Мађарске)

Орбан наводи да је у документу послатом мађарској влади Европска комисија захтевала да Будимпешта промени закон о дечјој заштити.

Иако су породична и дечја права национална питања, "Брисел је ставио огроман притисак на нас", додаје Орбан, а преноси агенција МТИ.

"Они ће вас уценити, претиће вам, покренуће разне процедуре, касниће са исплатама, али се не можемо предати јер је будућност наше деце у питању", поручио је Орбан.

Премијер Мађарске каже да "сама влада неће бити довољно јака у тој борби", као и да им је потребна подршка "сваког Мађара."

Он је подсетио да је слично било када се говорило о квотама за пријем миграната.

"Влада ту није могла да се одупре, али су мађарски гласачи заштитили Европу од обавезног распоређивања миграната по земљама", казао је.

Према Орбановим речима, "Брисел жели да Мађарска дозволи активистима LBGTQ да уђу у школе, а Европска комисија мисли да ће нека права у школи претходити правима родитеља".

"Европска унија очекује да ће допринети идеалу европске слободе, али деца нису део слободе одраслих и то није питање слободе, већ дечје заштите. Они желе да нам одузму могућност да едукујемо децу. Можда је на Западу другачије, али едукација мађарске деце је на Мађарима", оцењује Орбан.

Мађарска има право на средства за опоравак (од пандемије) из ЕУ, каже Орбан.

"Они могу да одуговлаче, али не могу да их блокирају, тако да је влада одлучила да унапред финансира програме које је Брисел већ одобрио. Платићемо за те пројекте, било да добијемо новац од Брисела или не", казао је.

Премијер Мађарске је нагласио да је 55 одсто популације ревакцинисано и да је зато Мађарска једна од најбезбеднијих земаља, али је упозорио да ће и његову земљу захватити четврти талас пандемије који је већ почео у западној Европи.

"Бићемо прва земља у Европи која ће грађанима нудити треће, бустер дозе од 1. августа. Здравствене службе охрабрују невакцинисане старије особе да приме вакцине, а имунизација ће бити покренута и у школама, за децу старију од 12 година и пре него што почне школска година", додао је.

Када је реч о Олимпијским играма, Орбан тврди да, када би се Игре одржавале у Мађарској, "биле би одржане у нормалним околностима".

О преласку Русије са речи на дела прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА