Најновије

АМЕРИЧКИ МАГАЗИН АНАЛИЗИРАО СУХОЈ 75: Има опаке карактеристике, али како су га направили за мале паре? (ВИДЕО)

Руски борбени авион Чекмејт првенствено је извозни производ, при чему Ростек усмерава успех авиона на сталан ток тржишне потражње. Али ко су купци новог ловца и зашто?

Руски авиони. (Фото: Тв Звезда)

Судећи по наведеним спецификацијама и карактеристикама, Чекмејт је брз, прикривен, летећи и лаган вишенаменски ловац са импресивно великим корисним оптерећењем за своју класу, преноси Нешенел Интерест.

Па ипак, оно што га заиста издваја је запањујуће ниска цена од 25-30 милиона долара по моделу. То чини Чекмејт вероватно далеко бољу вредност од две конкуренције против којих је постављен: француског Даса Рафал и шведског ЈАС-39 Грипен. Али постоје нека упозорења која треба размотрити, а прва и најочигледнија је изузетно оптимистична цена Чекмејта. Са 25-30 милиона долара по моделу, Чекмејт би коштао мање од половине мање напредног Су-35С, а истовремено би био знатно јефтинији од другог руског ловца пете генерације, Су-57.

Произвођач, подружница Ростека Сухој, каже да је смањио трошкове Чекмејт методама производње уз помоћ АИ и рециклирањем неких технологија претходно развијених за Су-35С и Су-57, али само ће време показати колико су тачне ове ране процене цена тачне. Чак и да је технички тачно, 25-30 милиона долара једноставно може бити основна цена пре него што се урачунају специфичне конфигурације оружја / авионике, модификације и конверзије за купца. То не значи да Чекмејт не може бити конкурентан на извозним тржиштима. Супротно томе, ловац је и даље у могућности да понуди солидну вредност одређеним купцима, чак и ако се испостави да је цена нешто виша од очекиване.

Тешко очекиваном откривању борца претходила је вишедневна маркетиншка кампања, насловљена углађеним видео најаве која је издвојила четири потенцијална купца: Индију, Вијетнам, Аргентину и Уједињене Арапске Емирате (УАЕ). Чинило се да су се поруке мало промениле на дан презентације, а заменик премијера Јуриј Борисов рекао је новинарима да ће "прво авион бити оријентисан ка афричким земљама, Индији и Вијетнаму".

Нејасно је зашто Африка није била наглашенија у ранијим маркетиншким офанзивама компаније Ростец током јула. Алжир и Египат се уклапају у профил главних увозника оружја који би потенцијално били заинтересовани за шах-мат. Обојица су наводно купили руске војне авионе последњих година и отворени су за то поново. УАЕ се годинама бавио купњом руских ловаца, прво Су-35, а касније Су-57 - шах-мат представља последњи покушај руске одбрамбене индустрије да прошири своје присуство на блискоисточном тржишту којим још увек доминира амерички војни хардвер.

Вијетнамско ратно ваздухопловство показало је интересовање за Су-57 већ 2017. године, али чини се да су ти преговори застали. Свестрани и знатно приступачнији Чекмејт могао би бити пријатнија опција за Ханој у односу на тежи, специјализованији Су-57. Индија је усред развоја два аутохтона ловца, Тејас Марк 2 и Аdvanced Мedium Combat Аircraft (AMCA), што може умањити апетит Њу Делхија за набавком страног ловца са делимично преклапајућим могућностима.

Руски званичници пројектују поверење у тржишне перформансе ловца, а Борисов процењује почетну потражњу за чак триста борца. Свестран и приступачан, Чекмејт има својства успешног извозног производа. Све што остаје да се види је да ли борац може да испуни амбициозне захтеве и перформансе Ростека или не.

Почео удар на Републику Српску, покренута петиција за хапшење Додика! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА