Најновије

СПРЕМАЈУ ЗАМКУ ЗА СРБЕ ПРЕД ПОПИС У ЦРНОЈ ГОРИ! Кривокапић и Ђукановић имају перфидан план, циљ је да се проценат Срба спусти испод 20 одсто!

Попис становника у Црној Гори требало би да се одржи крајем године, а део опозиционих политичара упозорава да постоји опасност да власт лажира податке и спусти проценат Срба који живе у тој земљи с намером да им умањи политичка права.

Кривокапић и Ђукановић (Фото: predsednik.me/ gov.me)

Наиме, Нацрт закона о попису становништва, домаћинстава и станова је припремљен, као и упитници и радне верзије методологије а ЕУ експерт који је учествовао у његовој изради дао је позитивно мишљење да је закон у складу са препорукама ЕУ. Влада је децембра 2020. усвојила Годишњи план званичне статистике за 2021. који предвиђа спровођење 211 статистичких истраживања.

Срби у Црној Гори упозоравају да је циљ власти да овим пописом спусти проценат Срба у тој земљи.

Посланик ДФ-а Јован Вућуровић каже да у Влади и појединим политичким круговим постоји потреба да се промовише тзв. дуални национални идентиет.

- Ми смо испред ДФ јасно послали поруке и тек ћемо их слати да грађани избегавају то дуално изјашњавање. Човек, ако је Србин из  Црне Горе, треба да се изјасни ка оСрбин, а не Србин-Црногорац, или Црногорац-Србин. Јендоставно, треба да се изјасни као само као Србин и ништа више ни мање од тога. Дуални идентиет је замка и жеља српских неприајтеља да се проценат Срба у Црној Гори умањи што је могуће више и то је лажни идентитет - упозорава Вучуровић. 

Тако је недавно посланик Демократског фронта Славен Радуновић оценио да председник Црне Горе Мило Ђукановић намерава да спусти пописом Србе испод 20 одсто, а све како би Црногорци прешли 50 одсто да би могао да каже да је Црна Гора доминантно држава Црногораца, што сада не може. Један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић за Курир каже да све и да неко покуша, да они то неће дозволити.

- Попис мора бити фер, и потребно је дозволити свим заинтересованим странама, партијама, НВО сектору, међународним организацијама да посматрају процес пописивања. Нико не треба да бежи од истине, а попис ће, осим идентитеских показатеља, показати и како је и колико ДПС крао на изборима - јасан је Мандић.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић каже да је попис изазов за владу премијера Здравка Кривокапића као што је био и Закон о верским заједницам и Темељни уговор са СПЦ.

- То су теме где ће се видети да ли је то власт која мења однос према Србима или је реч о политици континуитета са ДПС. Попис је можда битнији од свега јер легитимише или делегитимише политичка права Срба - констатује Станковић. Председник ДНП Милан Кнежевић очекује, како каже, да се попис одржи у октобру или новембру, као и да ће он бити демократски, транспарентан.

Недавно истраживање у Црној Гори показалло је да би се, ако би у овом тренутку био одржан попис, 45 одсто грађана изјаснило као Црногорци, а 30 одсто као Срби.

Амери нешто врло опасно спремају у Сирији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА