Најновије

ДУАЛНИ ИДЕНТИТЕТ ЈЕ ЗАМКА ЗА СРБЕ У ЦГ: Попис мора да се одржи ове године

Пола ове године је већ прошло, а од пописа становништва у Црној Гори још нема ништа. Оправдан страх да ће се огроман део грађана Црне Горе слободним уписивањем у формулар изјаснити као Србин или Српкиња одложио је овај важан сегмент у вођењу демографске статистике сваке светске популације.

Црна Гора (Фото: Јутјуб)

Још у фебруару ове године било је познато да се планирани попис становништва у Црној Гори за 2021. неће одржати у априлу, како је претходно било најављено. Главни разлог томе, наводно, било је неусвајање буџета за ову годину при крају прошле, а каснило се и са усвајањем Закона о попису становништва. Буџет за 2021. усвојен је коначно пре две седмице, али Управа за статистику „Монстат”, која је задужена за спровођење пописа, скоро ништа од припремних радњи још није обавила.

Посланик Демократског фронта и члан скупштинског Одбора за политички систем, правосуђе и управу Јован Вучуровић каже да у самој влади и појединим политичким круговима постоји потреба да се промовише тзв. дуални национални идентитет.

„Ми смо испред ДФ јасно послали поруке и тек ћемо их слати да грађани избегавају то дуално изјашњавање. Човек, ако је Србин из Црне Горе, треба да се изјасни као Србин, а не као Србин-Црногорац или Црногорац-Србин. Једноставно, треба да се изјасни само као Србин и ништа ни више ни мање од тога. Дуални идентитет је замка и жеља српских непријатеља да се проценат Срба у Црној Гори умањи што је могуће више, и то је лажни идентитет – објашњава Вучуровић.

Он каже да и код актуелног премијера Здравка Кривокапића препознаје склоност ка признавању овог дуалног идентитета.

„Он је у кампањи говорио за себе да је Србин, да би три дана након избора рекао за себе да је 200 одсто Црногорац. Дакле, српски народ у Црној Гори никако не сме да се пеца на овакве и сличне преваре, јер смо ми Срби и неодвојиви смо део великог српског народа.“, поручује Вучуровић, преноси Објектив.

Зашто Бошњаци не броје српске жртве, сазнајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА