Најновије

ЛУКАШЕНКОВ РИВАЛ ОСУЂЕН НА 14 ГОДИНА ЗАТВОРА: Ево шта му се ставља на терет

Врховни суд Белорусије осудио је ривала председника државе Александра Лукашенка на изборима 2020. године, председника Белгазпромбанке Виктора Бабарика, на 14 година затвора, пишу РИА Новости.

Хапшење (Фото: Pixabay)

Суд је политичара прогласио кривим према члановима „Примање мита“ и „Легализација средстава добијених криминалним путем“. Такође је кажњен са 46 милиона белоруских рубаља (око 15 милиона евра) и урачунато му је време проведено у истражном затвору. Нема право жалбе на пресуду.

Сада судија наставља да чита пресуду другим највишим менаџерима Белгазпромбанк. Сам Бабарико остао је једина особа умешана у случај, која се никада није изјаснила кривом. Примећено је. да је пресуда суда већ ступила на снагу.

Виктор Бабарико сматран је главним Лукашенковим ривалом на председничким изборима 2020. године. Прикупио је више од 400 хиљада потписа у своју подршку и објавио намеру да створи изборни штаб, али је ухапшен заједно са сином и смештен у истражни затвор КГБ.

Према истрази, он је умешан у повлачење неколико стотина милиона долара у иностранству. Тужилаштво је за њега захтевало 15 година затвора, сам Бабарико је казну назвао политичким прогоном.

Белоруске власти су изјавиле да су током припреме за предизборну кампању неки људи из Газпрома, власника Белгазпромбанка, стали иза овог политичара.

О губицима украјинске војске у Донбасу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА