Најновије

ТЕРОР! ОРУЖЈЕМ ИДЕМО НА СЕВЕР КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Приштина не скрива опасне намере, свим силама жели да сруши споразум са НАТО

После усвајања резолуције о Сребреници, Приштина је одмах прешла на нови задатак и већ отворено прети да ће оружјем загосподарити севером Косова и Метохије.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Приштински званичници најављују да ће свим силама радити на рушењу споразума са НАТО, који тзв. косовским оружаним снагама забрањује улазак на север Косова и Метохије.

Такви покушаји изазвали би талас насиља, чије би се последице осетиле на много ширем подручју, оцењују саговорници.

Ревидирање одлуке

Тзв. заменик косовског министра одбране Шемси Сиља изјавио је да је један од циљева овог министарства да "Косовске безбедносне снаге (КБС) постану оперативне снаге за заштиту територијалног интегритета Косова". Он је рекао да ће влада Аљбина Куртија поштовати споразум између бившег косовског председника Хашима Тачија и Кфора из 2013. године, док он важи, али и да ће бити у сталном контакту са Кфором.

- То је споразум између Кфора и бившег председника Хашима Тачија, где је записано да је неко време забрањено да КБС буде на северу земље. Али о овом питању је премијер Курти разговарао са секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом и све док је тај споразум на снази, бићемо у контакту са НАТО да би КБС био у том делу. Уложићемо велике напоре да тај споразум не буде на снази како би се створила могућност да КБС буде на целој територији Косова - поручио је Сиља, нагласивши да актуелна тзв. косовска влада ради континуирано на ревидирању ове одлуке и да се нада да ће она једног дана бити укинута.

Сулуда авантура

Војнополитички аналитичар Владе Радуловић упозорава да је могуће да неко у Приштини помисли да је дошао дан да се оружјем упадне на север КиМ, упркос ставу Кфора да без његовог одобрења нема уласка КБС на тај део покрајине.

- Поучен искуством из скоре прошлости, не бих искључио такву могућност. То би била сулуда и опасна авантура која би изазвала талас сукоба и насиља на северу, са несагледивим последицама. Могуће је, иако је и Столтенберг недавно поновио да нема ништа без одобрења Алијансе. Приштина у континуитету показује амбиције и намере да загосподари на целој територији покрајине. Међутим, шта год они хтели, кључну улогу има НАТО, односно Кфор. За Србију ће бити од велике важности то што ће командовање Кфором ускоро преузети Мађари. Добра координација између наше земље и Кфора може створити добар формат да се спрече било какви инциденти - сматра саговорник.

Координиран напад на Србе и Србију

Демократски фронт је саопштио да резолуција о Сребреници, коју су прекјуче усвојили "албански екстремисти из лажне државе Косово", сведочи да се ради о смишљеној акцији. Најбројнија владајућа коалиција у Црној Гори наводи да је реч о нападу на Србију и српски народ, који је координиран из добро познатих кругова.

- Након што су Мило Ђукановић, Алекса Бечић и Здравко Кривокапић у Скупштини Црне Горе усвојили једну сличну антисрпску резолуцију, није се дуго чекало да то ураде и њихови партнери, Курти и остали, с којима председник ЦГ, председник владе и председник Скупштине гаје изузетно присне односе - поручили су из ДФ.

Резолуције - регионална мода као део притисака

Некадашњи шеф Координационог центра за Косово и Метохију Небојша Човић каже да је усвајање резолуција о Сребреници постало регионална мода, као део додатних притисака на Београд и руководство Србије у циљу признавања независности тзв. државе Косово. Он је рекао да подржава оцену председника Александра Вучића да је то политичко иживљавање, а све у склопу пројекта и приступа како извршити додатни притисак на Србију да призна тзв. државу Косово.

- Само мењају одређене модалитете, али заборављају кључну ствар да они нису спровели ниједан споразум... Нестрпљиви су, јер нису успели да заокруже пројекат криминалне творевине коју су назвали независно Косово - сматра Човић.

Испливао поверљив извештај о Аркану. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА