Најновије

Нови руски авион „Шах-мат“ ће задати главобоље Америци

Русија ће се са Америком борити на геополитичкој сцени и у ваздуху и то с помоћу новог лаког тактичког авиона Су-75 „Шах-мат“ (Checkmatе), пише „Волстрит џурнал“.

"Шах-мат" (Фото: Јутјуб)

„Шах-мат“ може постати други на свету ловац са једним мотором и опремљен најсавршенијим технологијама за избегавање радара“, наводи се у чланку.

Аутор је навео да је његов једини конкурент Ф-35 који је направила корпорација „Локид Мартин“. То је најмоћнији авион у наоружању Сједињених Америчких Држава. Лист наводи да је амерички ловац тражен у свету и да не обезбеђује само приход од експорта наоружања, већ и омогућава достизање дипломатских циљева Вашингтона.

У чланку је наглашено да Русија има намеру да Су-75 промовише у државама које сарађују са САД у сфери одбране, као што су Уједињени Арапски Емирати, Аргентина, Индија и Вијетнам.

Москва тврди да је то комерцијални пројекат, док је генерални директор државне корпорације „Ростех“ Сергеј Чемезов позвао да се у руском пројекту не тражи геополитички подтекст.

Притом, аутор чланка каже и да је реализација пројекта „Шах-мат“ отежана због недостатка финансија за производњу авиона, иако је директор Обједињене корпорације за изградњу авиона (ОАК) Јуриј Сљусар крајем јула саопштио да ће се Су-75 склапати у фабрици у Комсомољску на Амуру.

Прототип новог Су-75 пете генерације први пут је приказан на Међународном авио-салону „МАКС 2021“ који је био одржан од 20-25. јула. План је да се авион извози у државе Блиског истока, Азије, Северне Африке и Латинске Америке.

Са оријентационом ценом од 25 до 30 милиона долара „Шах-мат“ ће постати главни конкурент француском „Рафалу“, шведском „Грипену“ и америчком Ф-35 који су два до три пута скупљи.

Први лет новог руског авиона је планиран 2023. године, а серијска производња 2025. године.

САД ће од Кине доживети пораз какав је Француска претрпела од Хитлера 1940. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА