Најновије

ДИПЛОМАТСКИ СКАНДАЛ РОДИО НОВИ ДИПЛОМАТСКИ СКАНДАЛ: Азербејџан не одговара на ноту Москве

Азербејџанско Министарство спољних послова одбило је да коментарише скандалозне изјаве свог бившег амбасадора Исфандијара Вахабзадеа против Руса, које је назвао "свињама које смрде по целом свету".

Џејхун Бајрамов, шеф дипломатије Азербејџана (Фото: Јутјуб)

„Председник Азербејџана разрешио Исфандијара Вахабзадеа 2016. године са места амбасадора због недостатака у његовом раду.

У овом случају било би погрешно с наше стране коментарисати његове ставове, јер он не представља ни Министарство спољних послова, нити било које друго државно тело ", саопштила је прес служба азербејџанског министарства.

Овакав став азербејџанске стране шокирао је јавност и новинаре ништа мање.

„Дефинитивно није довољно за одговор. Било би боље не из Министарства спољних послова, већ из Генералног тужилаштва Азербејџана да чују да је заказана провера изјава овог бившег амбасадора“, приметио је руски ТВ водитељ Владимир Соловјов.

Познати руски војни дописник Комсомољске правде Александар Коц се пак запитао зашто сви обраћају пажњу на његов статус бившег амбасадора, али заборављају све остале регалије.

„Пуно пишу из Азербејџана. Не, не извињавају се због свог Вагабзадеа, не кажу да је то неприхватљиво и читав Азербејџан тако не мисли. У основи тврде да он више није амбасадор.

Па, пре свега, ванредни и опуномоћени амбасадор није место, то је чин који се даје као титула и нигде не нестаје.

Друго, и остале његове регалије - професор, доктор филолошких наука - вас уопште не узнемирују? Као и за професоре и лекаре без дипломе, такво неваљалство је по реду? " - пише Коц на свом Телеграм каналу.

Одески новинар Јуриј Ткачов пише да би у ту ситуацију требало да се умешају министарства спољних послова обе земље, напомињући да је Министарство спољних послова Азербејџана својевремено уложило протестну ноту против изјаве лидера Либерално демократске партије Русије Владимира Жириновског.

„Па, као да многи кажу да Министарство спољних послова Русије нема на шта да реагује, јер је Вахабадзе приватно лице. Он је нешто приватно. Али постоје нијансе.

Где је све почело? Из чињенице да је Жириновски рекао нешто у вези са Азербејџаном, због чега је Вахабзаде изгорео. Дакле: поводом речи Жириновског, Амбасади Русије предата је нота. Иако Жириновски није ништа мање приватно лице од Вахабзадеа.

Генерално, министарства иностраних послова  су министарства спољних послова, тако да се такве деликатне ситуације могу ослободити. На пример, могло би се незванично обратити азербејџанском министарству спољних послова и затражити од њега да да изјаву као да је на сопствену иницијативу Вакхабзаде говорио као приватна особа, а да га азербејџанска влада га осуђује.

А онда би се Министарство спољних послова Русије захвалило азербејџанском. А Вахабзаде би био проглашен персоном нон грата“, пише Ткачов.

Како је Жириновски одговорио на ово, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА