Најновије

ВЛАДИМИР ПРЕБИРАЧЕВИЋ: Српско-руски центар „Мајак“ чува традиционалне вредности

Српско-руски центар „Мајак“ посебну пажњу посвећује и ономе што нас дефинише као народе и који је најважнији део наших идентитета а то је Православље.

Српско-руски центар ''Мајак'' (Фото: Мајак)

Пише: Владимир Пребирачевић, директор Српско-руског центра '’Мајак'’

Српско-руски центар „Мајак“ је млада али веома активна организација која делује на територији Србије али се ускоро шири на Црну Гору и Републику Српску за шта су припреме у току. Преко 1400 чланова колико тренутно окупља Српско-руски центар „Мајак“ су најбољи знак да су људи у нашим српским земљама веома наклоњени традиционалним вредностима и који желе да се више пажње и енергије посвети очувању српског националног идентитета, али и да се чвршће повеже са нашим братским народом на православном истоку пре свега са Руском Федерацијом. Наши братски односи који трају колико и наши народи могу да се унапређују у свим сферама живота на чему Српско-руски центар „Мајак“ предано ради. Обележавање историјских датума који вежу наше народе је битан сегмент неговања културе сећања који има и едукативну улогу како би нови нараштаји били информисани и о оним стварима које се не налазе у уџбеницима а који заслужују сву нашу пажњу. О нашим личностима које су обележиле епохе мора се водити посебна пажња посебно јер су дали озбиљан печат историји и култури наших народа као што је то на пример гроф Сава Владиславић Рагузински и никако се не смеју препустити забораву.

Српско-руски центар „Мајак“ посебну пажњу посвећује и ономе што нас дефинише као народе и који је најважнији део наших идентитета а то је Православље. Обиласци наших светиња и пружање могућности члановима нашег центра да обиђу и виде али и осете сву лепоту наших манастира и цркава је један од најважнијих задатака који смо себи поставили.

Учење руског језика које се бесплатно спроводи у просторијама Српско-руског центра „Мајак“ је веома важна активност која треба да пружи прилику за унапрађењем знања и онима који нису у могућности да плаћају курсеве језика по школама. Организовање културних и образовних догађаја је нешто што је у Српско-руском центру „Мајак“ редовна активност а набројаћемо само неке од активности: Мултимедијална изложба поводом 60 година лета у космос Јурија Гагарина, Песничко вече РУС и Ја песника Боје Пижурице, Дечјег уличног перформанаса Гагарин међу Србима, Поклоничко путовање обилазак Манастира Јазак, Врдничка Раваница и Мала Ремета, Организовање помоћи у храни и кућној хемији Манастру Мала Ремета, Обилазак изложбе о грофу Сави Владиславићу Рагузинског, Обилазак Руске цркве у Београду, Храма Светог Саве, Цркве Светог Марка, Пројекат Галерија Мајак помоћ сликарима у време пандемије, Обележавање и српских и руских верских и националних празника.

Српско-руски центар „Мајак“ има одличну сарадњу са Амбасадом Руске Федерације у Србији са којом се сваким даном сарадња проширује и продубљује. Партнерским односом какав је успостављен сваким даном се рађају нове идеје које се реализују и које ће се тек реализовати  кроз нове пројекте који су пред нама али и у сарадњи са другим организацијама које деле наше вредности.

О скандалу упереном против Русије прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА