Најновије

ТАЛИБАНИ ПРЕГАЗИЛИ АВГАНИСТАН: Пад Кабула је питање дана

Талибански борци за само недељу дана успели су да освоје 15 од 34 главна града авганистанских провинција. Због наглог напредовања талибана и алармантне ситуације око евакуације званичника западних земаља данас је сазван хитан састанак НАТО савезника, јавио је АФП.

Талибани (Фото: РИА ФАН)

Према најновијим информацијама, последњи је пао је Тирин Кот, главни град провинције Урузган, а пре њега власти из Кабула изгубиле су контролу над Кандахаром, као и главним градом провинције Херат Пол е Комри.

Управо је провинција Херат била сламка спаса од насилних талибана и строгог шеријатског закона јер је ту територију бранио чувени командант авганистанске милиције Мохамед Исмаил Кан, познатији као Лав од Херата који се борио још против Совјетског савеза и био је кључан члан Северне алијансе, чије су трупе, уз подршку САД, срушиле талибане 2001.

Кан се је предводио борце против талибана претходних недеља, али је на крају морао да се преда “под одређеним условима”, заједно са провинцијским гувернером и безбедносним званичнима, јавио је Ројтерс, а преноси Б92.

Акције талибана започеле су симултано оног момента када су амерички војници, а са њима и сви остали који су били у Авганистану, напустили територију те земље остављајући све оне Авганистанце који су радили за западне мисије на милост и немилост окрутних талибана, који убијају све оне који се оглуше о њихове строге законе.

Сада постоји опасност и од уласка Ал Каиде, иначе проглашене за терористичку организацију, на територију Авганистана чије владине безнедносне снаге губе територије из сата у сат.

Први је то јавно рекао британски министар спољних послова који је додао да Британија размишља да, ако се то деси и ако цела ситуација са Авганистаном постане претећа по запад, врати своје трупе у Авганистан.

Међутим, из Москве је саопштено да они не намеравају да повуку своје трупе из Авганистана, а сматрају и да иза пада Кандахара, другог по величини авганистанског града заправо стоји Америка.

Специјални изасланик руског председника за Авганистан Замир Кабулов рекао је да талибани нису заузели Кандахар током борби, већ услед бекства исте војске коју су припремали НАТО и Сједињене Америчке Државе.

Руси се иначе налазе на супротној страни од талибана, називају их “покрет Талибан” и он је забрањен у Русији.

За разлику од америчког безбедносног званичника, који је желео да остане неименован и који је рекао да је амерички председник Џо Бајден ка ои остали којих се то тиче, био на време упозорен да ће талибани самлети Авганистан за 90 дана, Руси мисле другачије.

Кабулов сматра да заузимање престонице Авганистана Кабула није могуће, бар за сада. С друге стране, пренео је Спутњик, он је указао ин а то да је за дестабилизацију ситуације у Авганистану крива и сама влада јер одуговлачи мировне преговоре са талибанима.

Шта Пентагон намерава да уради у Авганистану, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА