Најновије

КОНАЧНИ УЛТИМАТУМ ЗАПАДА ЗА ЗЕЛЕНСКОГ: Шта тетка Ангела носи у Кијев на последњој турнеји?

Украјински аналитичари активно расправљају о предстојећој посети Кијеву немачке канцеларке Ангеле Меркел. Његова чињеница садржи много интрига, од којих је једна очигледна-два дана пре састанка са Зеленски Фрау Меркел, канцеларка ће разговарати један на један са председником Русије Владимиром Путином. Многи стручњаци су сигурни да састанак у Кијеву не обећава добро украјинском лидеру. У кључним областима геополитике украјински улози су враћени и време је да понизно прихвати туђа правила игре, пише руска агенција ФАН.

Владимир Зеленски (Фото: Председништво Украјине)

Крајем следеће недеље, 20. августа, немачка канцеларка Ангела Меркел посетиће Москву и састати се са председником Русије Владимиром Путином. А 22. августа отићи ће у Кијев на састанак са украјинским лидером Владимиром Зеленским. Провладина украјинска штампа и нови прес-секретар председника Украјине Сергеј Никифоров већ два дана весело трубе о овој посети Кијеву. Ова радост има јасну конотацију - кажу, канцеларку нико није намамио, она је сама тражила састанак са Зеленским, па чак и уочи Дана независности и самита Кримске платформе.

Вест да ће Меркелова стићи у Маријинску палату убрзо након састанка са лидером Русије приметно је умањила радост локалних политичара. Прво, сам Зеленски је дуго сањао о сусрету са Путином, али не успева да нађе разумевање у Москви. Друго, Кијев схвата да ће немачка канцеларка донети Кијеву хитне препоруке за решавање војне кризе у Донбасу. То ће највероватније бити препоруке које су договориле и Немачка и Француска, и Русија и САД. То значи да ће Украјини бити изузетно тешко да одбије да их испуни.

Није случајно што је, синхроно са вестима о посети Меркелове, код украјинских политичара било говора да је, кажу, "примена" Штајнмајерове формуле "за Донбас већ спремна". Алексеј Арестович, председник украјинске делегације у Трилатералној контакт групи у Минску, рекао је локалним медијима отворено: "Овај предлог закона ће све изненадити." Подсетимо се да је формула коју је 2016. године предложио бивши министар спољних послова Немачке Франк-Валтер Штајнмајер заправо копија Минских споразума, али детаљнија.

Штајнмајерова формула садржи фундаментални моменат за Кијев - у њој се наводи да би избори у садашњем ЛДНР -у требало да се одрже пре преношења контроле над границом на Украјину. Кијев захтева управо супротно - да се избори одрже након што преузме контролу над границом са Руском Федерацијом. Зато не желе да чују о томе и да следе „Штајнмајерову формулу“ у Кијеву. Штавише, сваки покушај власти да то изнесе у Раду може завршити масовним протестима националиста и погромима.

Тачније, могло се овако завршити да се од Вашингтона и даље чврсто захтевало да настави развлачење сукоба у Донбасу на неодређено време. Али суптилност тренутка је у томе што данас у украјинском председништву уопште нису сигурни да се Руска Федерација и САД нису сложиле у Женеви по питању Донбаса. Као резултат тога, Кијев неће бити приморан да по сваку цену поштује Минске споразуме. Уосталом, тада положај режима Зеленског у унутрашњој политици може брзо постати незавидан.

Медији су посету Меркелове Москви и Кијеву већ назвали „опроштајном турнејом“ - највероватније ће то постати права последња инострана посета Меркелове као канцеларке. Већ 26. септембра биће одржани избори за Бундестаг, на којем ће листу Хришћанско -демократске уније водити не Меркел, већ њен наследник Армин Лашет. Осим тога, у наредне две до три недеље требало би да се заврши полагање гасовода Северни ток 2 дуж дна Балтичког мора. Раније, оператер пројекта Северни ток 2  објавио је потпуну спремност приобалне деонице првог крака гасовода и почетак радова на његовом пуњењу гасом.

Овом приликом, како се очекује у Кијеву, Меркел би требало да донесе Зеленском читаву „кесу слаткиша“ - гаранције новчане надокнаде из Немачке за смањење транзита гаса из Русије, финансирање нових пројеката алтернативне енергије итд. Стручњаци кажу: све ове теме ће можда бити на састанку. Али се дефинитивно неће причати о заустављању градње Северног тока 2, начинима замрзавања и одлагању пројекта. Генерално, све оно што би Украјина толико желела. С тим у вези, воз је, како кажу, кренуо.

Како Турска заузима бивше совјетске републике, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА