Најновије

ПРЕБРОЈАВАЊЕ ЈЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕС СРБА: Кривокапић поново збуњује јавност у вези са пописом становника

Премијер Здравко Кривокапић неодлучан је по питању организовања пописа становништва Црној Гори.

Црна Гора (Фото: Јутјуб)

Након упозоравајуће поруке Демократског фронта његовом кабинету да, ако ове године не буде пописа становника, неће бити ни Владе, за мање од 24 часа дошло је до преокрета, па је најављено да ће Влада 26.августа усвојити предлог Закона о попису становништва. Међутим, Кривокапић је јучерашњом изјавом поново збунио јавност.

- За попис треба време и не треба занемарити чињеницу да из дана у дан расте број заражених, и каква ће бити епидемилошка ситуација - изјавио је Кривокапић. - Живимо у периоду када одређене политичке силе, превасходно исказане кроз лидере појединих партија, за сваки нови елемент који треба да се деси у Црној Гори они праве одређену манипулацију и погрешно информишу грађане. Ако се попис своди на то ко је Србин, ко је Црногорац, дајте да то дефинишемо као референдумско питање, а не као питање које се тиче статистике. Зато сам и рекао да је то чисто техничко питање.

Притисци црногорских националиста, дела невладиног сектора да се у овој години због ковида и нараслих тензија не обави попис становника, или да се у најгорем случају одржи, али без кључних питања о вери, нацији и језику, јасно су уперени против грађана српске националности и верника Српске православне цркве. Центар за демократску транзицију (ЦДТ) затражио је још раније од највиших државних званичника и премијера Кривокапића да се не прикупљају подаци о националној и религијској припадности, као и језику, што је, како образлажу, у складу са будућим ЕУ обавезама Црне Горе. Оне, како наводе, подразумевају да се пописи спроводе регистрационо, без изјашњавања грађана. Сматрају да је досадашњи конвенционални начин прикупљања и обраде података превазиђен, застарео и мање поуздан.

Српски национални савет је затражио јуче да се о овоме изјасни заштитник људских права и слобода Синиша Бјековић.

- Важан разлог да се испоштује предвиђени термин пописа јесте невалидност досадашњих процедура њиховог одржавања у Црној Гори од 1948. па све до 2011. године. У овом периоду је спровођен очигледан притисак од стране власти, не само на српски народ, већ и на припаднике других народа и националних заједница у Црној Гори, у циљу њихове асимилације у националне Црногорце - каже председник СНС др Момчило Вуксановић.

Из Демократске партије социјалиста оцењују да су Кривокапић и Абазовић обманули грађане "демантујући себе у року краћем од 24 сата", позивајући их да поднесу оставке.

Из НВО "Ми знамо ко смо" упозоравају да је овогодишњи попис за Србе у Црној Гори био више од приоритетног националног интереса. И да његово одлагање иде на штету искључиво српског народа.

- Крајња консеквенца ове политике је цементирање српског народа на оних ДПС-ових 28 одсто на покраденом попису из 2011. Покоравање оваквој малигној политици по српске интересе у крајњој линији значи равнодушно прихватање асимилације која је очигледно стратешки циљ политичких центара - поручују из ове организације.

Јован Маркуш, публициста и истраживач црногорске историје, каже за "Новости" да је од почетка последњег пописа 2011. "мирисало" да се власт спрема да наштелује резултате где је најјефтиније и најсигурније - у Државном заводу за статистику, Монстату.

- Када су сабрани сви подаци, констатован је број Срба од 32,4 одсто, а говорника српског језика око 48 одсто. И та бројка је исправљена, па је као званични податак остало да је Срба - 28 одсто - наводи Маркуш.

Шта Дритан Абазовић мисли о попису становништва, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА