Најновије

АМЕРИЧКИ ПАЦОВИ НАПУШТАЈУ БРОД! Бајден признао суштину: Авганистанска војска неће да се бори против талибана!

Амерички председник Џо Бајден је повећао број америчких војника који су кренули у Авганистан на 5.000 и упозорио талибане на "брз и снажан" одговор ако амерички интереси буду угрожени током текућег повлачења САД-а.

Џо Бајден (фото: Јутјуб)

У саопштењу које је објавила Бела кућа, Бајден је открио да је наредио да приближно 5.000 америчких војника уђе у Авганистан како би се осигурало „уредно и безбедно повлачење америчког особља“.

Неколико дана раније, његова администрација је ангажовала око 3.000 војника у ту сврху, пошто је Стејт департмент смањио број особља у америчкој амбасади у Кабулу и позвао све Американце у ратом разореној земљи да одмах оду.

Бајден је такође изјавио да је упозорио талибанске лидере који су присуствовали мировним преговорима у Катару да ће свака акција „која доводи америчко особље или нашу мисију у опасност бити суочена са брзим и снажним америчким војним одговором“.

Док је Бајден саопштавао упозорење, талибански милитанти су се приближили Кабулу након војног напретка последњих дана. Разбијајући авганистанску армију коју финансирају САД, талибани су заузели око две трећине од 34 авганистанске провинције и њихове престонице, а сада се налазе отприлике 10 километара од Кабула.

У својој изјави, Бајден је рекао да је наложио државном секретару Тонију Блинкену да "подржи" Ганија у покушају да "спречи даље крвопролиће и оствари политичко решење", иако је нејасно шта осим охрабривања предаје, та подршка подразумева, док се приближавају снаге талибана.

Чак су и цинични аналитичари последњих дана били шокирани брзином пропасти авганистанске војске коју су САД финансирале са 88 милијарди долара, осудивши Бајдена због препуштања Авганистанаца самима себи против талибана.

Међутим, Бајден је у својој изјави одбацио ове забринутости, додавши: „Још једна година, или још пет година, америчког војног присуства не би направила разлику ако авганистанска војска не може или неће чувати своју државу“.

А председник Авганистана предао је власт, опширније ОВДЕ.

Извор: РТ, Восток

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА