Најновије

КАБУЛ ПАДА БЕЗ ИСПАЉЕНОГ МЕТКА! Талибани преузимају власт

Авганистански председник Ашраф Гани води хитне разговоре са представницима руководства САД и Северноатлантске алијансе о ситуацији у земљи. Према писању локалних медија, консултације се одржавају уз учешће специјалног представника САД за Авганистан Залмаја Халилзада.

Талибани (Илустрација: РИА ФАН)

Сада су снаге талибанског покрета концентрисане око Кабула, приближили су се главном граду само неколико дана након почетка опсежне операције за заузимање кључних насељених подручја земље. Упркос чињеници да су се у медијима појавили извештаји о покушајима талибана да нападну град, представници групе су изјавили да намеравају да уђу у њега без борбе.

Влада и талибански лидери започели су преговоре о предаји Кабула, а накнадно је вршилац дужности шефа Министарства унутрашњих послова Авганистана Абдул Сатар Мирзаквал рекао да ће пренос власти у земљи бити миран. Такође је обећао да ће владине снаге у овом периоду осигурати безбедност становника Кабула.

У међувремену, стране дипломате, углавном из САД, хитно напуштају авганистанску престоницу. Колоне аутомобила са представницима америчке дипломатске мисије крећу се ка међународни аеродрому Кабул, који је за сада једино место са којег могу да напусте земљу. Истовремено, талибани су изјавили да гарантују безбедност страних амбасада у земљи.

Како дипломате беже, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА