Најновије

ТАЛИБАНИ ЈОШ НИСУ ФОРМИРАЛИ ВЛАСТ: Ево када ће то учинити

Један од лидера талибана рекао је данас да је прерано рећи када ће побуњеници преузети власт у Авганистану, али је указао да се чека да све стране трупе напусте територију ове ратом разорене земље.

Талибани (Фото: Јутјуб)

"Желимо да све иностране оружане снаге напусте територију Авганистана пре него што почнемо с формирањем државне управе", рекао је један од лидера побуњеничког покрета извештачу Ројтерса.

Он је такође потврдио да су борци талибана који се налазе у Кабулу упозорени да не застрашују цивиле и да им омогуће наставак нормалних, свакодневних активности.

Талибани: Желимо да са околним земљама будемо у миру

Портпарол политичког крила талибана Мохамед Наим изјавио је данас да та група жели да са свим околним земљама буде у миру и да не верује да ће стране силе "направити исте грешке по питању Авганистана".

"На сваком кораку ћемо бринути о одговорности и трудићемо се да са свима земљама око нас будемо у миру. Спремни смо да се кроз дијалог суочимо са бригама међународне заједнице. Поштоваћемо све мањине у Авганистану. Радићемо у интересу авганистанског народа, разговараћемо и са невладиним организацијама. Видели смо по градовима да народ није незадовољан, напротив. Народу је доста 40 година ратова, људи хоће мир", рекао је Наим за катарску телевизију Ал Џазира.

Наим је истакао да талибани ''поштују права жена и мањина, као и слободу изражавања у оквирима шеријатског закона''.

Нешто раније, талибани, који су преузели контролу над главним градом Авганистана, поручили су да гарантују безбедност сваком страном грађанину у Кабулу.

Кабул: Америчке снаге пуцале у ваздух на аеродрому

Америчке снаге на аеродрому у Кабулу биле су принуђене да пуцају у ваздух када је гомила људи изашла на писту, како би их спречили да се укрцају у војне авионе, потврдио је амерички званичник Ројтерсу.

Тај званичник је рекао да су војни летови из Кабула намењени само за дипломате и особље локалне амбасаде.

ТВ Ал Џазира пренела је да на аеродрому у Кабулу влада хаос, да хеликоптери довозе запослене у амбасадама и да је аеродром препун грађана који очајнички желе да се укрцају на летове како би побегли од талибана, који су јуче ушли у Кабул.

Запад позива талибане да омогуће безбедан одлазак странаца

Више од 60 земаља потписало је заједничко саопштење у којем се апелује да се Авганистанцима и страним држављанима који желе да напусте Авганистан мора дозволити безбедан одлазак и додаје да аеродроми и гранични прелази морају остати отворени, саопштено је касно синоћ из Стејт департмента.

Влада САД заједно са Аустралијом, Канадом, Француском, Немачком, Италијом, Јапаном и Великом Британијом, апелује на "оне који имају моћ и ауторитет у Авганистану да преузму одговорност и заштите људске животе и имовину и да под хитно покрену обнављање безбедности и цивилног поретка, преноси Ројтерс.

У саопштењу се додаје да "народ Авганистана заслужује да живи у сигурности и достојанству".

Талибани су објавили да је рат у Авганистану завршен након што су преузели контролу над председничком палатом у Кабулу, док су снаге предвођене САД напуштале земљу.

Пентагон је одобрио додатних 1.000 војника да помогну у евакуацији америчког особља из Кабула, саопштио је нешто раније неименовани амерички званичник, чиме је број америчких војника које ће помагати у извлачењу америчких држављана и авганистанских сарадника порастао на 6.000.

Улице Кабула опустеле, на аеродрому гужва и хаос

Рано јутрос, дан након што су талибани без борбе заузели престоницу Авганистана, улице Кабула освануле су пусте, али на аеродрому су гужва и хаос јер стотине цивила покушавају да побегну из земље заједно са страним држављанима.

Зграде и канцеларије су опустеле, на фотографијама објављеним на друштвеним мрежама види се како стотине људи с пртљагом трче према аеродромском терминалу, а део града у којем су била смештена дипломатска представништва овога јутра је потпуно испражњен, преноси Ројтерс.

На контролним тачкама дипломатског кварта Вазир Акбар Кан, до скоро одлично обезбеђеном делу Кабула, остало је тек неколико стражара, а на неким пуктовима возачи су излазили из својих аутомобила како би сами подигли рампе.

"Чудно је гледати ове празне улице. Нема више дипломатских конвоја, великих, наоружаних војних траспортера", рекао је Гул Мохаммед Хаким, један од градских пекара који производи традиционални наан хлеб.

Талибани у Кабулу одузимају оружје цивилима

Талибани су данас у Кабулу почели да одузимају оружје цивилима, јер им, тврде, више није потребно за личну заштиту, изјавио је један званичник побуњеника.

"Разумемо да су људи били наоружани ради личне безбедности, међутим сада могу да се осећају безбедно. Нисмо овде да бисмо наудили недужним цивилима", рекао је овај званичник талибана извештачу Ројтерса.

Житељ Кабула Салад Молескин, директор компаније MOBI Groupmedia, објавио је на свом Твитер налогу да су талибани дошли и у његову компанију да се распитују о оружју које поседује компанијско обезбеђење.

Талибани подигли заставу на председничкој палати

Талибани су касно синоћ подигли заставу на председничкој палати у Кабулу, јавила је телевизија Ал Џазира.

Катарска телевизија емитовала је раније снимак на којем се види како талибански команданти и војници славе победу у ходницима резиденције и канцеларији председника Авганистана Ашрафа Ганија, који је напустио земљу.

Талибани су саопштили да су преузели одговорност за безбедност председничке палате, преноси Тас с.

Талибани су преузели и контролу над главним седиштем државне телевизије, одакле су се уживо обратили грађнаима.

Њихове јединице су почеле да пристижу у Кабул из других делова Авганистана.

Извор агенције Тас с у главном граду Авганистана рекао је да се на улицама повремено чују пуцњи и да се користи тешко наоружање.

Према његовим речима, чују се и експлозије, али су информације о догађајима у граду оскудне јер је препоручено да се куће не напуштају.

Извор је додао да војни транспортни авиони, највероватније амерички, отприлике сваких 50 минута узлећу са аеродрома у Кабулу.

Талибани су данас саопштили да контролишу целу територију Авганистана.

Председник Авганистана Ашраф Гани напустио је земљу након што су талибани у недељу ушли у Кабул.

Павић: Радимо на евакуацији троје наших држављана

Отправник послова Амбасаде Србије у Индији, која је надлежна и за Авганистан, Синиша Павић рекао је данас Танјугу да је у контакту са троје држављана Србије у Кабулу и да се ради на њиховој евакуацији.

"Од јутрос имамо информације о троје наших држављана који се налазе у Авганистану. Са њима смо у перманентном контакту и радимо на њиховој хитној евакуацији с обзиром на драматичност ситуације у Кабулу", казао је Павић.

Он је рекао да је, на основу тога што је чуо од њих, али и што се може испратити преко медија, ситуација драматична.

Пренео је да су драматична и дешавања око оба аеродрома у Кабулу.

"Око цивилног аеродрома било је пуцњаве и има извештаја о најмање пет жртава, а око војног аеродрома налази се велики број људи, према проценама 1.000 до 2.000, међу којима су и наоружани. Ситуација је врло озбиљна са неизвесним даљим током", нагласио је Павић.

Он је додао да је Амбасада у Њу Делхију у контакту са нашим држављанима, а Министарство спољних послова са земљама које планирају евакуационе летове у непосредној будућности, те да се нада да ће то донети резултате у најкраћем року.

Напоменуо је и да се већ неко време померају комерцијални летови, те поручио: "Трудимо се да у контакту са нашим држављанима разрешимо ситуацију на најбољи начин".

Узнемирујуће сцене са аеродрома у Кабулу можете да видите ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА