Најновије

АМЕРИЧКИ ЛОВЦИ ИЗНАД КАБУЛА: Путин се огласио

Од недеље, када су талибани заузели и последњи, главни град Авганистана, ситуација у тој земљи се не смирује. Најхаотичније је у Кабулу, одакле људи беже.

Путин и Авганистан (Илустрација: Правда/Јутјуб)

Амерички председник изјавио да повлачење трупа САД из Авганистана није могло проћи без хаоса, док неки амерички медији наводе да је постојао извештај ЦИА који је указивао на то шта ће се догодити када се америчка војска повуче.

Пети дан од пада Кабула ситуација је и даље веома напета, а талибани су данас пригласили Исламски Емират Авганистана.

Путин разговарао са италијанским премијером

Председник Русије Владимир Путин и италијански премијер Марио Драги сложили су се данас да је најважније спречавање хуманитарне катастрофе у Авганистану и безбедност његових становника.

"Фокус данашњег телефонског разговора председника Путина и италијанског премијера Драгија је био на ситуацији у Авганистану. Стране су нагласиле важност спречавања хуманитарне катастрофе и потребу наставка борбе против ширења терористичких идеја и претње трговине дрогом која долази из Авганистана", наводи се у саопштењу Кремља, преноси ТАСС.

"Талибанска влада неће дуго ако понови грешке"

Делегација истакнутих авганистанских лидера и званичника упозорила је данас да талибанска влада неће дуго опстати уколико понови грешке из прошлости.

Делегација, коју предводи председник авганистанског парламента Мир Рехман Рехмани разговарала је данас са новинарима у Исламабаду након састанка са пакистанским премијером Имраном Каном и другим званичницима владе и војске, а састанак је, иначе, био, ове седмице, преноси АП.

Бивши авганистански потпредседник Мохамед Јунис Кануни, рекао је да би будућа влада у Авганистану требало да буде инклузивна, уз учешће свих етничких група.

"Противимо се правилу једне странке или групе", рекао је он.

Истакнути политичар Калид Нур рекао је да талибани не могу насилно да владају у Авганистану и упозорио да ће њихова владавина бити кратког даха уколико не буду поштовали људска права.

У паду са авиона из Кабула погинуо репрезентативац Авганистана

Авганистански фудбалски репрезентативац погинуо је у паду из америчког авиона на аеродрому у Кабулу у понедељак, јавила је у тамошња новинска агенција "Аријана", а пренео је "Ројтерс". Гомиле људи који желе да побегну из Авганистана окупили су се на аеродрому од када су у недељу на власт дошли талибански побуњеници, а многи су виђени како покушавају да се укрцају у авион у покрету. Аријана је навела да је Заки Анвари пао са америчког боинга Ц-17 и да је његову смрт потврдила авганистанска Генерална дирекција за спорт.

О евакуацији српских држављана из Авганистана прочитајте ОВДЕ.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА