Најновије

ГРАЂАНИ СРБИЈЕ КАО ЗАМОРЦИ! Др Петровић проговорио о четвртој дози!

Давање треће дозе вакцине против инфекције Ковид-19, почело је у уторак, а до сада је велики број грађана добио позив од еУправе.

Вакцина портив Ковида. (Фото: pixabay. com/pravda.rs)

Давање треће дозе вакцина за старије од 40 година препоручено је такође и у појединим земљама света, након прелиминарних доказа да заштитни ефекат вакцине почиње да опада у року од неколико месеци, наводе медији.

Колико ћемо на крају доза вакцина имати, да ли вакцине против ковида треба усавршити да заштита траје дуже и да ли вакцине за свако тржиште имају исти заштитни ефекат.

Професор др Радмило Петровић каже да за сада нико не може да зна колико ће на крају бити ревакцина против ковида, али да он лично сматра да ће сигурно бити четврте дозе.

- Не знам колико ће укупно бити доза, то само Бог зна. Почетак давања треће доза вакцине у Србији је одавно најављен и очекиван, ја мислим да ће бити и четврта за известан период. Имунитет није вечан и трајан, већ постепено опада. Колико брзо, то зависи од вакцине, али се зна да то што смо постигли са две дозе може да штити мање од годину дана", каже епидемиолог Радмило Петровић. 

Он подсећа да постоје вакцине где је ревакцинација потребна након извесног броја месеци или година. 

- На пример, деца која примају вакцину против тетануса или дечије парализе, добијају прву дозу у првој години, па у школском добу. То је правило у вакцинологији које подстиче и продужава имунитет. Размак између доза је различит, али сматра се да најдужи имунитет даје вакцина против тетануса, чија заштита траје 10 година и и штити у 99 одсто случајева - објашњава епидемиолог. 

Вакцина против грипа је једина која се даје сваке године, јер имунитет опада. 

- Ниједна вакцина нема доживотно дејство, рачунајући све које се користе против заразних болести. Показало се да имунитет најпре опада код старијих и хронично оболелих. Зато, ако буде требало, биће и пета доза - каже он.

Како каже, трећа доза се по правилу даје након шест месеци. Има вакцина где се имунитет губи и након три месеца, што произвођачи нерадо објављују јер им неиде у прилог, каже епидемиолог. 

- Заштита вакцине против короне треба да траје бар годину дана и оне се морају усавршити. Кинеска вакцина има алуминујум хидроксид који се користи у свим вакцина да би продужио имуни одговор, што значи да би заштита требала да траје дуже. 

Према речима лекара, дешавало се да имунитет од вакцине буде другачији када су у питању различита тржишта, али он сматра да са короном то неће бити случај. 

- На пример, за велики кашаљ и дечју парализу постоје ревакцине које су савшено нешкодљиве али јако скупе, тако да се оне користе у западним земљама. С друге стране, у сиромашнијим земаљама користиле су су оне мање ефикасне - каже др Иван Радосављевић. 

Американци се огласили о повлачењу са Косова! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА