Најновије

ТАЛИБАНИ ПРОГЛАСИЛИ ИСЛАМСКИ ЕМИРАТ АВГАНИСТАН: Џихадисти широм света осокољени победом над Америком!

За­би­ху­л­а Му­џа­хид, по­р­т­па­рол ек­стре­ми­сти­ч­ке гру­пе, на Тви­те­ру је обја­вио де­кла­ра­ци­ју о новој држави и но­вом/ста­ром имену.

Талибани. (Фото: Јутјуб)

Та­ли­бан­ске сна­ге про­гла­си­ле су ју­че Исла­м­ски еми­рат Ав­га­ни­стан. То је исто име ко­је су ко­ри­сти­ли од 1996. до 2021, ка­да су бру­тал­но вла­да­ли овом др­жа­вом. За­би­ху­ла Му­џа­хид, по­р­т­па­рол та­ли­ба­на, обја­вио је де­кла­ра­ци­ју и но­во/ста­ро име на Тви­те­ру.

Крах владе

Овим по­те­зом са­мо че­ти­ри да­на на­кон што је преу­зе­ла Ка­бул, ек­стре­м­на исла­ми­сти­ч­ка гру­па пот­пу­но је са­хра­ни­ла би­ло ка­кву шан­су оп­стан­ка ав­га­ни­стан­ске вла­де успос­та­вље­не док су аме­ри­ч­ке тру­пе би­ле у зе­мљи.

Му­џа­хид је та­ко­ђе на­вео да фо­р­ми­ра­ње Исла­м­ског еми­ра­та Ав­га­ни­ста­на до­ла­зи 102 го­ди­не по­што је Бри­та­ни­ја пре­да­ла кон­тро­лу над том зе­мљом. Сва­ког 19. ав­гу­ста Ав­га­ни­стан про­сла­вља на­цио­нал­ни пра­зник ко­јим се обе­ле­жа­ва сти­ца­ње не­за­ви­снос­ти од те ко­ло­ни­јал­не су­пе­р­си­ле.

Ова ве­ли­ка по­бе­да та­ли­ба­на, ко­ји су у дру­гој по­ло­ви­ни де­ве­де­се­тих шо­ки­ра­ли пла­не­ту успос­та­вља­ју­ћи на­ј­бру­тал­ни­ју и на­ј­кр­ва­ви­ју ве­р­зи­ју ше­ри­јат­ског за­ко­на, осо­ко­ли­ла је ве­ћи­ну џи­ха­ди­сти­ч­ких гру­па ши­ром све­та. Већ се по­ја­вљу­ју ве­сти о ја­ча­њу Ал Каи­де, због са­ра­д­ње с ко­јом су се та­ли­ба­ни 2001. и на­шли на уда­ру САД, а сли­ч­но се де­ша­ва и са те­ро­ри­сти­ч­ким гру­па­ма по­пут Бо­ко ха­ра­ма и Исла­м­ске др­жа­ве. На­ј­бо­ља илу­стра­ци­ја то­га је пре­т­ња ко­ју је ју­че Израе­лу упу­тио Ха­сан На­сра­лах, во­ђа ли­бан­ског ек­стре­ми­сти­ч­ког Хез­бо­ла­ха.

- Та­ли­бан­ско преу­зи­ма­ње Ав­га­ни­ста­на је мо­рал­ни пад Аме­ри­ке. Они ко­ји то на­ј­по­м­ни­је по­сма­тра­ју и извла­че за­кљу­ч­ке из то­га су Израе­л­ци - ре­као је он. Оце­нио је и да је пред­сед­ник САД Џо Ба­ј­ден „во­љан да при­хва­ти исто­ри­ј­ску гре­шку да би до­ка­зао из­ме­ну по­ли­ти­ке“, од­но­сно да САД у бу­ду­ћ­нос­ти не­ће ра­то­ва­ти са дру­гим зе­мља­ма и упи­тао ре­то­ри­ч­ки шта ће но­ва аме­ри­ч­ка спо­љ­на по­ли­ти­ка зна­чи­ти за Ли­бан и ње­го­ве су­се­де.

Ева­куи­са­ће­мо све Американце

Пред­сед­ник САД Џо­зеф Ба­ј­ден ре­као је да ће аме­ри­ч­ке тру­пе оста­ти у Ав­га­ни­ста­ну све док не бу­де ева­куи­сан и по­след­њи Аме­ри­ка­нац, чак и по­сле ро­ка за по­вла­че­ње, 31. ав­гу­ста. Ба­ј­ден је од­ба­цио кри­ти­ке да је САД тре­ба­ло ви­ше да ура­де у пла­ни­ра­њу ева­куа­ци­је и по­вла­че­ња. - Ако оста­не још аме­ри­ч­ких гра­ђа­на, оста­ће­мо док их све не изву­че­мо - ре­као је он.

Ви­со­ки пред­став­ник ЕУ и пот­пред­сед­ник Евро­п­ске ко­ми­си­је Ђу­зеп Бо­ре­љ ре­као је на са­стан­ку са евро­по­сла­ни­ци­ма да је си­туа­ци­ја у Ав­га­ни­ста­ну „ка­та­стро­фа“ и за Ав­га­ни­ста­н­це и за За­пад. На ва­н­ред­ном са­стан­ку са Бо­ре­љом би­ли су евро­по­сла­ни­ци из Од­бо­ра за спо­љ­не по­сло­ве (АФ­ЕТ), Од­бо­ра за ра­звој (ДЕ­ВЕ) и Де­ле­га­ци­је за од­но­се са Ав­га­ни­ста­ном ко­ји су иста­кли да Евро­па мо­ра да пру­жи ху­ма­ни­тар­ну по­моћ и пос­ти­г­не је­дин­ство у ре­ша­ва­њу пи­та­ња ми­гра­ци­је.

Не­ма де­мо­кра­ти­је,са­мо ше­ри­јат­ско право

Ав­га­ни­ста­ном би мо­гао да вла­да са­вет, на­кон што су та­ли­ба­ни преу­зе­ли вла­ст, док ће че­л­ник исла­ми­сти­ч­ког по­кре­та Хаи­ба­ту­ла Аху­н­џа­да ве­ро­ват­но оста­ти вр­хов­ни во­ђа, ре­као је за Ро­ј­те­рс ви­со­ко­по­зи­цио­ни­ра­ни члан та­ли­ба­на и је­дан од по­р­т­па­ро­ла Ва­хи­ду­ла Ха­ши­ми. Та­ли­ба­ни ће та­ко­ђе по­ку­ша­ти да при­до­би­ју на сво­ју стра­ну би­в­ше пи­ло­те и при­па­д­ни­ке ав­га­ни­стан­ске вој­ске, ка­зао је он. Оста­је да се ви­ди ко­ли­ко ће успе­шно то спро­ве­сти та­ли­ба­ни ко­ји су уби­ли хи­ља­де во­ј­ни­ка то­ком по­след­њих 20 го­ди­на. Прет­ход­но су по­се­б­но ци­ља­ли ав­га­ни­стан­ске пи­ло­те ко­је је обу­чио САД, пре­но­си Ју­тар­њи ли­ст. Стру­к­ту­ра ко­ју је Ха­ши­ми пред­ста­вио има сли­ч­нос­ти са др­жав­ним си­сте­мом Ав­га­ни­ста­на ка­да су по­след­њи пут њи­ме вла­да­ли та­ли­ба­ни. Аху­н­џа­да ће има­ти ве­ро­ват­но ве­ћи зна­чај од ше­фа са­ве­та ко­ји ће би­ти екви­ва­лент пред­сед­ни­ку зе­мље, до­да­је Ха­ши­ми. - Мо­жда ће ње­гов за­ме­ник има­ти уло­гу пред­сед­ни­ка - ка­зао је Ха­ши­ми на ен­гле­ском. Вр­хов­ни во­ђа та­ли­ба­на има три за­ме­ни­ка - Ма­вла­ви­ја Ја­гу­ба, си­на му­ле Ома­ра, Си­ра­џу­ди­на Ха­ка­ни­ја, ко­ји је во­ђа мо­ћ­не во­ј­не мре­же Ха­ка­ни, и Аб­ду­ла Га­ни­ја Ба­ра­да­ра, че­л­ни­ка по­ли­ти­ч­ког огран­ка та­ли­ба­на у До­хи. Ха­ши­ми обја­шња­ва да мно­га пи­та­ња у ве­зи са по­ли­ти­ч­ким са­ста­вом зе­мље још ни­су ра­зре­ше­на, али зна се да Ав­га­ни­стан под та­ли­ба­ни­ма не­ће би­ти де­мо­кра­ти­ја. - Не­ће уо­п­ште би­ти де­мо­крат­ског си­сте­ма јер он не­ма ни­ка­кву ба­зу у на­шој зе­мљи. Не­ће­мо ра­спра­вља­ти о то­ме ка­кав тип по­ли­ти­ч­ког си­сте­ма тре­ба да се уве­де у Ав­га­ни­ста­ну за­то што је то очи­глед­но. То је ше­ри­јат­ско пра­во и то је то. - до­дао је.

Лекције из Кабула

- Прио­ри­тет је да у Евро­пу до­ве­де­мо љу­де ко­ји су ра­ди­ли са ЕУ. Има­мо мо­рал­ну оба­ве­зу да их по­др­жи­мо да на­пу­сте Ав­га­ни­стан - ре­као је он, а обја­вио је Евро­п­ски пар­ла­мент (ЕП).

По­сла­ни­ци­ма ЕП Бо­ре­љ је та­ко­ђе ре­као да је „ЕУ спре­м­на да раз­го­ва­ра са та­ли­ба­ни­ма о ху­ма­ни­тар­ној по­мо­ћи“, али је на­гла­сио да то не зна­чи по­ли­ти­ч­ко приз­на­ње ре­жи­ма.

Го­во­ре­ћи о пе­р­спе­к­ти­ви на ду­ги рок, пот­пред­сед­ник Евро­п­ске ко­ми­си­је ре­као је да „пос­то­је ле­к­ци­је ко­је се мо­гу изву­ћи из ове опе­ра­ци­је ‘изгра­д­ње на­ци­је“. - Пос­то­је ле­к­ци­је ко­је се мо­гу изву­ћи из ове опе­ра­ци­је изгра­д­ње на­ци­је. САД су 20 го­ди­на тро­ши­ле 300 ми­лио­на до­ла­ра дне­в­но, на кра­ју са вео­ма скро­м­ним ре­зу­л­та­ти­ма. САД се са­да пи­та­ју да ли је у Ав­га­ни­ста­ну „изгра­д­ња на­ци­је“ ика­да би­ла ци­љ - ре­као је Бо­ре­љ.

Вилијам Вокер некад режирао Рачак, а сад уједињује све Шиптаре широм света! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА