Најновије

ШЕКЛЕР: Вирус ће се и даље лако преносити, али биће све слабији, ово ће трајати краће него што мислимо

Пандемија ковид-19 трајаће краће него што већина мисли, а вирус ће се претворити у болест са којом ћемо живети, сматра вирусолог и микробиолог у Ветеринарском институту у Краљеву Миланко Шеклер.

Миланко Шеклер (фото: Јутјуб)

Доктор Шеклер је у интервјуу за данашње "Новости" рекао да ће вакцина помоћи да се добије на времену, то јест да се човек и вирус "прилагоде један другом".

- Вирус ће још да мутира, али ће да му опада патогеност и штета коју наноси. Задржаће лаку преносивост, али ће наилазити на све више заштићених и клиничка слика болести коју изазива биће све блажа - указује Шеклер.

Како каже, у постојећем четвртом таласу може се очекивати минимум половина новозаражених дневно од максимума који је достигнут у трећем таласу - до 4.000 нових случајева.

Шеклер истиче да организам невакцинисаног у контакту са вирусом тек мора да научи да прави антитела, за шта су потребне недеље, док се код вакцинисаног довољан заштитни ниво антитела направи за два дана.

- Док организам невакцинисаног то научи, вирус се већ размножио. Невакцинисани су за вирус приоритет, јер прво напада најслабије, па тако тренутни број новозаражених може да се надмаши - рекао је Шеклер.

Он је навео и да ће Институт за примену нуклеарне енергије (ИНЕП) радити анализе комбинације вакцина, додајући да су у Аргентини постигнути добри резултати након што су пацијенти након два Синофарма примили Спутњик В, а што је и он учинио.

А у Франсуцкој се не признаје српски “зелени сертификат”, ковид фашизам има своје пропусте, читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА