Најновије

ШЕКЛЕР: Пандемија корона вируса ће трајати краће него што се мисли

"Оно што је нагло почело исто тако ће и да се заврши - нагло. Ковид ће се претворити у болест са којом ћемо да живимо, а вакцина нам само помаже да добијемо на времену: да се ми прилагодимо вирусу и он нама, са што мање жртава", рекао је доктор Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог.

Миланко Шеклер. (Фото: Јутјуб)

Он је такође рекао да ће вакцина помоћи да се добије на времену, то јест да се човек и вирус "прилагоде један другом".

- Вирус ће још да мутира, али ће да му опада патогеност и штета коју наноси. Задржаће лаку преносивост, али ће наилазити на све више заштићених и клиничка слика болести коју изазива биће све блажа - указује Шеклер.

Како каже, у постојећем четвртом таласу може се очекивати минимум половина новозаражених дневно од максимума који је достигнут у трећем таласу - до 4.000 нових случајева.

Шеклер истиче да организам невакцинисаног у контакту са вирсуом тек мора да научи да прави антитела, за шта су потребне недеље, док се код вакцинисаног довољан заштитни ниво антитела направи за два дана.

- Док организам невакцинисаног то научи, вирус се већ размножио. Невакцинисани су за вирус приоритет, јер прво напада најслабије, па тако тренутни број новозаражених може да се надмаши - рекао је Шеклер.

Шеклер је навео да имунитет од вакцине временом опада.

- Имунитет временом опада. Али, да буде јасно - и ако се инфицирате, а вакцинисани сте, имате меморијске ћелије које су минимум два пута, ако сте примили обе дозе, биле у контакту са вирусом, минимум два пута ако су примљене обе дозе вакцине. Организам је то регистровао и нема разлога производити антитела до бесвести и непрестано ако нема контакта са вирусом. Ниво антитела тако пада, али када поново дођемо у контакт са вирусом организам већ има спремне лимфоците, мајсторе који праве антитела да се не разболимо, или бар не тешко - навео је доктор.

Меркел у Кијеву саопштила намере Немачке! Више о томе ОВДЕ.

Изор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА