Најновије

ПРЕКРШЕН ЗАКОН О ПОЛИЦИЈИ: Вулин не може да буде пуковник!

МУП је "објаснио" да је министру чин пуковника утврђен "у складу са Законом о полицији и Правилником о унутрашњем уређењу и систематизацији у МУП-у." Само, у Закону о полицији одговарајућих одредби нема, а наведени Правилник се не може видети, цео је проглашен за "тајну" - каже Родољуб Шабић, некадашњи повереник за информације од јавног значаја, поводом скандалозне доделе чина пуковника Александру Вулину, министру унутрашњих послова.

Вулин (Фото: mup.gov.rs)

У изјави Шабић каже да што се тиче самог закона, довољно је погледати га, и без правничког искуства, па видети да не постоји ниједна законска одредба која би уређивала то питање, за које се тврди да је уређено у складу са законом.

- Дакле, једноставно нема те одредбе која би упућивала на такво решење. Што се тиче самог акта о систематизацији, ту нико није у стању да појасни о чему се ради, будући да је тај акт, стицајем околности, проглашен за тајну. Постоји решење повереника за информације којим је наложено да се Синдикату полиције учини доступним тај акт, али и поред налога повереника који је обавезујући и извршан, то решење није спроведено. Чак је републички јавни тужилац поднео тужбу за поништај решења повереника и тражио одлагање извршења. Шта ће се десити по тужби тужилаштва, можемо само да спекулишемо - наводи Шабић.

Шабић тврди да је министар политичка фигура, да је члан Владе и да руководи органом управе, у овом случају МУП-ом, те да он није полицајац и да се из саме садржине Закона о полицији то јасно види.

- Он не може бити овлашћено службено лице. Министар може да буде човек у колицима, човек који може да има одређене физичке недостатке, који искључују могућност да се бави полицијским послом - констатује Шабић и закључује:

- Једноставно, ја то решење уопште не разумем, јер се МУП није позвао ни на једну законску одредбу, него је само рекао у складу са законом и актом који нико не може да види.

Подсетимо, МУП издало је саопштење за јавност у којем се тврди да је у складу са Законом о полицији и Правилником о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Министарству унутрашњих послова, који је донет у јуну 2018. године, радно место министар унутрашњих послова разврстано  у радно место полицијског службеника у статусу овлашћеног службеног лица. Такође, у складу са тим законским и подзаконским прописима, тврде из МУП-а, а узимајући у обзир радни стаж, министру је утврђен одговарајући чин полицијског службеника. Тако је у овом случају Вулин зарадио, ни мање - ни више, него чин пуковника.

Русија би могла да склопи застрашујући савез са Кином. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Директно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА