Најновије

Зашто талибани нису класични терористи: "Задали су ударце Исламској држави"

Шта долазак талибана на власт значи за Ал Каиду и Исламску државу, џихадистима који су терорисали цео свет?

Талибани (Фото: Јутјуб)

Саговорници су уверени да талибани траже међународно признање, па да неће оставити простора овим групама.

За америчког председника Џоа Бајдена нема сумње: Вашингтон је пре две деценије послао војнике у Авганистан како би гарантовао сопствену безбедност, то јест спречио да та земља буде легло тероризма. Он је у говору прошлог понедељка поновио да ће Сједињене Државе и даље радити на томе.

Али, не деле сви његово уверење да се против евентуалног новог тероризма из Авганистана може борити и ако нисте на терену. „Враћамо се у стање какво је постојало пре (2001. године, прим. ред.) То значи, у жариште тероризма“, рекао је републикански конгресмен Мајкл Мекол.

Један генерал је изразио забринутост да би терористичке групе попут Ал Каиде и Исламске државе могле да обнове мреже у Авганистану.

Авганистан опет уточиште за џихадисте?

Данијел Бајман, стручњак за тероризам на Блиском истоку, пише да има разлога за страх, али да се штошта променило у последњих двадесет година. Бајман у часопису Foreign Affairs наводи неколико разлога због којих је мало вероватно да се све враћа на старо: Ал Каида је изгубила велики део снага, Исламска држава је у непријатељским односима са талибанима. И пре свега, како пише Бајман, талибани су учили из прошлости и у складу с тим се понашају другачије.

„Они не желе да буду држава парија, већ хоће међународно признање“, каже и Кристијан Вагнер, стручњак за југоисточну Азију у берлинској Фондацији за науку и политику.

У првом мандату талибана, крајем деведесетих, признале су их само три земље: Пакистан, Саудијска Арабија и Уједињени Емирати. Талибани знају да данас морају да се понашају друкчије, уколико желе шире признање.

„То подразумева и њихов однос према џихадистичким групама“, каже Вагнер.

Идеја о Авганистану у којем релативно несметано живе међународни терористи не плаши само Запад. Русија годинама одржава канале комуникације с талибанима, а Кина од пре неколико месеци све чешће разговара са њима.

Вођство у Техерану такође се ослања на дијалог с талибанима. Одлазећи министар спољних послова Џавад Шариф већ је понудио помоћ у мировним преговорима који се можда воде у Авганистану. Све три суседне државе уједињене су у борби против џихадизма. Талибани би морали бити свесни тога.

И коначно, чак и након повлачења, САД не зависе само од добре воље талибана када је у питању заштита од терористичких претњи. Према Данијелу Бајману, америчка војска има добре извиђачке могућности, па и опцију да удари дроновима. „Америчка војска је пронашла начин да ваздухопловне зрачне базе ван Авганистана користи за нападе или на други начин делује уколико би било неопходно“, пише овај стручњак.

Разлике у односу на класичне терористе

Међутим, везе између талибана и Ал Каиде остају блиске, рекао је Едмунд Фитон-Браун, шеф мисије Уједињених нација за надзор терористичких група. „Полазимо од тога да ће водство Ал Каиде и даље бити под заштитом талибана“, рекао је Фитон-Браун америчкој телевизији НБЦ.

Насупрот томе сасвим другачије изгледа ситуација са Исламском државом. Према извештају који је Савет безбедности објавио у мају 2020, ова група је претрпела „значајне ударце“. „Талибанске снаге одиграле су важну улогу у наношењу ових удараца ИД-у“, наводи се.

Џихадистичке групе попут Ал Каиде и ИД следе другачије циљеве од талибана. Док се потоњи усредсређују на проширење владавине у Авганистану, друге две групе делују на међународном нивоу. За њих границе не играју никакву улогу.

„Ово различито гледиште одиграло је улогу само у односу талибана с ИД“, каже Кристиан Вагнер. ИД оптужује Аганистанце да више вреднују државу од ислама.

„Обе групе (Талибани и Ал Каида) међусобно су повезане заједничким борбеним искуством у Авганистану, а у неким случајевима тешко се могу одвојити једна од друге“, каже Вагнер. Управо би то, како очекује овај стручњак, могло талибанима да отежа дефинисање њиховог односа с Ал Каидом након што су дошли на власт.

Стога ће се, према његовом мишљењу, много тога разјаснити на локалном, а не на националном нивоу. „Много тога ће зависити од одговарајућих личних веза“, додаје Вагнер.

Вучићев пријатељ и брат наоружава тзв. Војску Косова! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА