Најновије

ДИКТАТОР СЕ ОСИЛИО! МИЛО ПРЕТИ: Ако Јоаникије не одустане од Цетиња, долазим и ја!

Председник Црне Горе Мило Ђукановић рекао је да је устоличењу митрополита Јоаникија на Цетињу дат непримерено велики значај у држави која је мултиверска, секуларна и европска, па поручио да метрополит не треба да буде устоличен на Цетињу.

Мило Ђукановић. (Фото: Јутјуб)

- У дужем временском периоду из Србије, београдске Патријаршије, могло се чути много непримерених речи на рачун Црне Горе и Црногораца - рекао је Ђукановић.

Он је потом упутио апел да није паметно инсистирати на устоличењу Јоаникија на Цетињу.

- Паметно је изместити га из престонице у неки од многих других храмова у Црној Гори. Као што знате, ја сам и данас на Цетињу са намером да допринесем афирмацији наше спољне политике и међународног рејтинга. Надам се да нећу бити у ситуацији, а мораћу да будем уколико се апел не уважи, да 5. септембра и сам будем присутан на Цетињу где је већинска Црна Гора и где се брани част и достојанство наше државе - закључио је Ђукановић.

Андрија Мандић, један од лидера Демократског фронта, оценио је за Курир да је ово само потврда да иза свих досадашњих протеста због устоличења Јоаникија на Цетињу стоји управо сам Ђукановић.

- Његова најава да ће бити на Цетињу тог дана ако се не одложи устоличење митрополита Јоаникија је само потврда онога што тврдим већ данима, иако су из ДПС покушали да ме демантују, а то је да иза свих тих протеста и екстремистичких акција стоји управо Мило. Овом најавом да ће бити тамо 5. септембра је такође послао поруку како би охрабрио, осоколио и подстакао све оне који су против устоличења на Цетињу да дођу у што већем броју како би један свечани чин, важан за већински део Црне Горе, Србе у ЦГ и СПЦ, покушао да упрља. Било би поштено да не хушка друге, већ да својим именом пријави те скупове и да, као и сви други, одговара као њихов организатор за све што ће се дешавати на њима - рекао је Мандић.

Претходно је група јавних радника из региона позвала ЕУ и САД да "хитно утичу на власти Србије и Црне Горе, али и СПЦ да откажу заказану церемонију устоличења изабраног митрополита Јоаникија, 5. септембра, у Цетињском манастиру".

Међу потписницима овог апела, у којем се, између осталог, тврди да је "мир у Црној Гори драматично угрожен" су: Латинка Перовић, Вељко Булајић, Весна Пусић, Соња Бисерко, Сенад Пећанин, Богдан Тањевић, Никола Самарџић, Боро Контић, Дино Мустафић, Славиша Лекић, Динко Грухоњић и Давор Ђенеро.

Најжешћи напад на председника САД после катастрофе у Кабулу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА