Најновије

Патријарх Порфирије први пут отворено о противницима устоличења Јоаникија на Цетињу (ВИДЕО)

У Храму Светог Симеона Мироточивог на Новом Београду Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије први пут је говорио о противницима предстојећем устоличењу митрополита Јоаникија које ће бити одржано 5. септембра на Цетињу.

Патријарх Портфирије (Фото: Инстаграм видео)

- За једну нормалну, природну ствар по којој Црква функционише, а то је устоличење једног епископа, а у конкретном случају вековима су се православни митрополити устоличавали на Цетињу, неко је прогласио да то не треба тако да буде, иако ми сада немамо друго решење, јер спроводимо оно што је природно и нормално, бивамо дефинисани као неко ко нешто на силу намеће, и као неко ко не разуме ситуацију и као неко ко провоцира. То је као кад би вам неко рекао ви не можете да дишете јер тај ваздух не припада вама, а ви без ваздуха не можете, јер је то природна и нормална ствар. И устоличење и све што Црква чини мора бити и јесте увек у духу и кључу ових речи Христових - рекао је патријарх Порфирије. 

Подсетимо, против устоличења митрополита Јоаникија, у присуству патријарха Порфирија су све опозиционе странке предвођене Ðукановићевим ДПС-ом, бројне невладине организације и појединци.

Иако се устоличења митрополита СПЦ традиционално одржавају у Цетињском манастиру, они су захтевали да се тај чин измести у неки други објекат на територији Црне Горе изграђен последњих деценија или у седишту СПЦ у Београду.

Такође, Митрополит црногорско приморски СПЦ Јоаникије потврдио је да ће његово устоличење 5. септембра бити на Цетињу, упркос позивима да због подигнутих тензија оно буде измештено.

- Подразумијева се да ће то бити на Цетињу - одговорио је Јоаникије.

Најжешћи напад на председника САД после катастрофе у Кабулу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА