Најновије

"СРБЕ ТРЕБА УДАРИТИ ТАКО ЈАКО ДА НЕСТАНУ!": Туђман хтео да гранатира Земун, злочиначка акција планирана две године!

Злочиначка операција "Олуја", изведена почетком августа 1995. године током је је са својих вековних огњишта протерано 300.000 Срба, планирана је две године раније, јасно је на основу стенограмских белешки састанка Фрања Туђмана са војним врхому Банским дворима, које су доступне и српском правосуђу.

Фрањо Туђман. (Фото: Јутјуб)

Тадашњи председник Хрватске Фрањо Туђман, предлагао је својим генералима да у акцији кодном имена "Вјетар" низ Саву и Дунав пуштају чамце са експлозивом, као и да се покуша ракетно дејство на Земун.

Како пише Политика, транскрипт са брионске седнице главног стожера Оружаних снага Хрватске, до 31. јула 1995. године јасно указује на геноцидну намеру врховног комаданта који је издао наредбу - "Србе треба ударити тако јако да нестану".

Четири дана касније, хрватска војска је из 31 правца извршила свеопшти напад на територију Републике Српске Крајине, заштићене зоне УН, услед чега је већинско српско становништво било присиљено да се повлачи према Србији.

- Увидом у поверљива документа, војна и дипломатска, утврђено је да је "Олуја" представљала фазу у остварењу стратешких планова ЕУ и САД - каже адвокат Душан Братић, који годинама прикупља податке и комплетира ширу слику злочина.

Према његовим речима, из докумената је видљиво да је тобожње противљење САД операцији заправо чиста фарса.

- У стварности САД помажу Туђману условљавајући га једино тиме да акција не траје дуже од седам дана и да се не врше ратни злочини. Чак и амбасадора у Загребу Питера Галбрајта ставља фактички у функцију Туђмановог помоћника, а при амбасади се формира тим за све неопходне помоћи - истиче Братић.

Братић истиче да је након отварања базе Хашког трибунала за потребе националних правосуђа, комплетирана слика о догађају из августа 1995. године.

- Међу доказима је и стенограм са Банских двора где Туђман предлаже генералима да са ракетама домета 50 километара покуша дејствовати по молу у Земуну и да се низ Саву и Дунав пуштају чамци са експлозивом ради рушења мостова и сејања страха у Србији - навео је Братић.

Бићете бесни кад сазнате колико кошта ПЦР тест у САД! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА