Најновије

СРБИЈА ВАС ДЕРЕ! Бићете бесни кад сазнате колико кошта ПЦР тест у САД!

Док у Србији ПЦР тест плаћате 9.000 динара или 91 долар по актуелном курсу, ПЦР тест у Сједињеним Америчким Државама плаћа се нула центи. Бесплатан је. Џабе.

Тестирање у Србији кошта право богатство (фото: Правда/Јутјуб)

До ове информације дошли смо најпре од наших људи који долазе из Америке у Србију, а који су говорили за Правду, но потом смо пронашли и званичну потврду.    

Ана Црниловић, адвокат из Бостона, држава Масачусетс, каже да није плаћала никакав ПЦР за долазак у нашу земљу.

- У Америци је то бесплатно. Имају чак тестирање из кола. Прођете поред пункта, само вам кроз прозор узму брис из носа. Чак вам некада дају штапић да сами узмете брис, па им га вратите – објашњава она.

Она каже да су у Америци практични људи, и због економије желе да омогуће бржу циркулацију људи, па је вероватно због тога донета таква одлука.  

- Чак сам пред лет за Србију урадила два теста, на два места, пошто сам се бојала да онај први неће стићи на време. Оба су била бесплатна – додала је она.  

И потпредседник Српске народне одбране из Чикага Дејан Вуксановић, који је одмах након Видовдана стигао из тог града за Београд, потврдио нам је исту информацију.

- Нисам ништа платио, само сам показао здравствену књижицу и то је било то. Тамо стално нешто мењају и цео систем је у хаосу. Ја сам на крају јуна радио ПЦР у некој металној бараци у Илиноису, и то сам себи – посведочио је Вуксановић, додавши да он има осигурање, а да није сигуран да ли би платио ПЦР да га није имао, али да и у том случају мисли да је цена око 15 долара.

Он такође каже да је из Минска, где је био у породичној посети, ових дана путовао за Београд преко Москве, те да је у Минску урадио ПЦР тест, али да му га ни у Москви ни у Београду нико није тражио на увид!

Цеца из Тенесија потврђује да је и у тој америчкој држави бесплатан ПЦР, али је уверена да то важи само за оне који имају осигурање.

- Колико знам, нису свугде и за сваког бесплатни тестови. Бесплатно је за оне који су осигурани, односно за њих плаћа осигурање. Резултати стижу за пар дана, али ако желите брже плаћа се 75 до 125 долара. За неке друге категорије, постоји тестирање за 120-220 долара. Али ако имате симптоме или сте дошли у контакт са неким позитивним онда је и за њих бесплатно. Е, сад, верујем да многи стану у ред, и кажу да су имали контакт, а заправо им треба за путовање, но свако мора да покаже или здравствено осигурање, или ваучер ако је на неком државном социјалном програму, да би они знали од кога да наплате – објашњава она.

Проверили смо ову информацију на званичном сајту Одељења за здравље и услуге становништву Владе САД и утврдили да је тест БЕСПЛАТАН ЗА СВЕ, како за оне који имају осигурање тако и за оне који га немају!

Тестови на КОВИД-19 доступни су бесплатно у читавој земљи у домовима здравља и одабраним апотекама. Први породични закон о одговору на коронавирус осигурава да је тестирање на КОВИД-19 бесплатно за свакога у САД-у, укључујући и неосигуране“, пише на поменутом сајту под насловом: „Како добити тест на КОВИД-19“.

У две реченице за редом каже се да је тестирање бесплатно (фото: hhs.gov скриншот)

Дакле, нема никаквих додатних услова, да то важи или не важи за путовање, посао, концерт или само за обичан здравствени преглед. Једноставно, речено је да важи за све. А будући да нема прецизирања да се ради о ПЦР тесту, то значи да важи за све врсте тестова на ковид-19.

Уколико и даље не верујете, можете да се уверите својим очима ако погледате информацију ОВДЕ.

Из свега можемо да закључимо да бесплатно тестирање у САД важи за све оне који су спремни да чекају ред у поменутим здравственим установама, док се у другим, које нису на овом списку, ПЦР плаћа, а ту је једина предност што су гужве мање, или их уопште нема.

Дакле, док ви драги грађани Србије треба да платите за, рецимо, петочлану породицу пет тестова 45.000 динара, односно 455 долара, америчка породица неће платити ни цента.

Вероватно је разлог томе то што је Србија економски тигар, док сироти и убоги Американци немају леба да једу.

Иронију на страну, присетите се сад одлуке Кризног штаба када су пред Нову годину повећали цену ПЦР тестова са, ионако превисоких 6.000, на 9.000 динара. Сад вам је јасно како вас у Србији пљачкају и деру на сваком кораку. Како се примичу избори, мислите о томе.

Амерички држављани су упозорени да не путују у одређене земље, зашто и у које, читајте ОВДЕ.

Извор: Правда, Н.Б.

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА