Најновије

ОВО ЋЕ РАЗБЕСНЕТИ КИНЕСКОГ ЗМАЈА: Вашингтон шаље огромну количину оружја на Тајван

Администрација Џоа бајдена је обавестила Конгрес да припрема споразум са Тајваном према којем би на острво било испоручено оружје у вредности 750 милиона долара.

Америчка војска (Фото: flickr)

Према изворима из Конгреса који су упознати са ситуацијом, ради се о продаји 40 самоходних артиљеријских оруђа М109А6 "Паладин" калибра 155 мм, као и муниције и пратеће опреме.

"Ако се посао доврши, ова предложена продаја помоћи ће модернизацији тајванске артиљеријске флоте, јачању способности самоодбране да се супротстави садашњим и будућим претњама", рекла је портпаролка Беле куће.

Упућени извори кажу да је председавајући Сената за спољне послове Роберт Менендез већ одобрио предложени споразум кроз неформални процес прегледа од стране наменске комисије. Менендез види трансфер оружја на Тајван као "још једну изјаву озбиљне намере Бајденове администрације да развије праву стратегију у Индо-Пацифику и њену посвећеност подршци нашем савезнику Тајвану", рекао је извор.

САД су дуго снабдевале острво оружјем према одредбама Закона о односима са Тајваном. Земља има подршку обе партије за испоруке оружја Тајвану. Прошлог октобра, Трампова администрација обавестила је Конгрес о наводној продаји оружја Тајвану у износу од 1,8 милијарди долара. Администрација је претходно одобрила неколико великих уговора о наоружању вредних више од 13 милијарди долара, укључујући ловце F-16, тенкове М1А2Т Abrams, системе Stinger MANPADS и торпеда МК-48 Mod6. Такође, бродови америчке морнарице редовно плове Тајванским мореузом, демонстрирајући подршку независности острва.

Критика споразума

Могући договор наишао је на неодобравање Пекинга, који на Тајван гледа као на своју "побуњеничку провинцију".

„Предложени споразум шаље погрешне сигнале тајванским сепаратистичким снагама и озбиљно нарушава кинеско-америчке односе, као и мир и стабилност у Тајванском мореузу. Кина ће одлучно предузети одговарајуће и неопходне противмере у складу са развојем ситуације ", наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Кине.

Независни новинар Бен Нортон, који се бави спољном политиком САД, критиковао је одлуку Беле куће, називајући поступке Бајденове администрације наставком политике његовог претходника, Доналда Трампа.

„Бајденова администрација наставља тамо где је Трамп стао, убрзавајући нови Хладни рат са Кином нудећи Тајвану оружје у вредности 750 милиона долара. Двостраначки империјализам је најмоћнија и трајна сила у америчкој политици”, пише новинар.

Биден хоће да разбесни змаја

У априлу је председник Бајден послао незваничну делегацију на Тајван у знак подршке острву. Стејт департмент је у априлу такође саопштио да је агенција "објавила нове смернице за ангажовање владе САД са тајванским колегама како би подстакла ангажовање владе САД са Тајваном, одражавајући наш продубљени неформални однос".

Очекује се да ће потпредседница САД Камала Харис отпутовати крајем месеца у Сингапур и Вијетнам ради разговора о билатералним трговинским и безбедносним питањима. Очекује се да ће путовање бити део напора САД да обуздају Пекинг.

О новом нападу на Донбас прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА