Најновије

АМЕРИЧКИ ДИПЛОМАТА ХАМИЛТОН: САД мора наставити да притиска Србију због Косова!

Амерички професор и стручњак за односе САД и ЕУ Даниел Хамилтон поручује да би “САД требало да наставе притиске на Србију ради узајамног признања са Косовом и да истовремено развију дијалог који две земље третира као равноправне стране”, преноси Газета експрес.

Приштина. (Фото: Јутјуб)

Хамилтон је један од главних аутора извештаја о Косову који је недавно објавио Амерички центар за регионалне студије "Вилсон Центер" под насловом "Консолидација независности Косова: Зашто је то важно и шта треба учинити".

“Сједињене Америчке Државе морају наставити да притискају Србију ради узајамног признања Косова и да обесхрабрују Косово у настојању да се уједини са Албанијом. Поново се морају обавезати на обновљени дијалог, који третира Косово и Србију као равноправне стране, признајући суверенитет и територијални интегритет сваке од њих. Посредници дијалога, САД и ЕУ, морају да се придржавају ових принципа и да се недвосмислено одрекну промена граница. Косово и Србија треба да одговарају за поштовање обавеза преузетих током дијалога”, каже Хамилтон.

Он истиче да Заједница српских општина “не би требало да има извршну власт”.

“ЗСО би требало да буде изричито осмишљена тако да подржава сарадњу и размену ресурса између општина, у складу са Уставом Косова, законима ЕУ и међународним правом. Заједница не би требало да има извршну власт изван делокруга централне владе. У исто време, било би корисно започети паралелни унутрашњи дијалог између већинских и невећинских заједница у општинама широм земље. Овај дијалог би требало да укључи верске заједнице и требало би да се позабави забринутошћу људи на Косову који су раније били искључени из доношења одлука”, наводи Хамилтон.

Овај бивши амерички дипломата је, на питање како види “Куртијеве предлоге за проглашење мира између две земље” изнете у Бриселу рекоа да “све радње које обе стране могу предузети да смање тензије, побољшају животе грађана као први приоритет и створе услове под којима се може постићи међусобно признање, треба посматрати у позитивном духу”.

Када је реч о иницијативи “Отворени Балкан”, Хамилтон каже да ће Западни Балкан имати користи од иницијатива које уклањају баријере између људи, робе и услуга.

“Сталне препреке и блокаде једноставно отежавају интеграцију региона у укупни европски курс. Више отворености у региону обец́ава бенефиције углавном за обичне људе”, поручује Хамилтон.

Северна Кореја наставила да развија нуклеарни и ракетни програм! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА