Најновије

КРАЈ: Талибани освојили упориште Бундесвера

Град Кундуз на северу Авганистана у недељу ујутру је након тешких борби пао у руке талибана.

Талибани (Илустрација: РИА ФАН)

Немачка војска, Бундесвер, у близини Кундуза је скоро 20 година имала велику базу у тој земљи.

Напредовање талибана у Авганистану се наставља. Исламисти су освојили још две престонице провинција на северу земље земље - укључујуц́и град Кундуз у којем су освојили су најважније зграде у граду.

Град је пао у недељу након тешких борби, потврдили су три члана власти те провинције као и особа коај станује у просторијама немачке новинаске агенције дпа.

У Немачкој је Кундуз углавном познат по томе што је Бундесвер тамо годинама имао велику базу.

Непосредно пре тога, исламисти су такође освојили град Сар-и Пул. Талибани су за три дана освојили престонице четири провинције.

Почетком маја, од како се кренуло са повлачењем Међународних трупа из Авганистана талибани су покренули неколико офанзива.

Испрва су успевали да преузму огромне територије посебно у руралним подручјима. У међувремену контролишу више од половине од приближно 400 округа у земљи и неколико граничних прелаза. Однедавно су се борбе све више пребацивале на главне градове 34 провинције Авганистана.

Талибани су дуго опседали Кундуз, а последња два дана су појачали нападе, рекли су чланови власти. Људи у граду немају воде ни хране. Сакрили су се у својим куц́ама.

Осим једне војне базе на око три километра од центра града, где су побегли Владини званичници, као и аеродрома, талибани сада контролишу цео град.

Кундуз са око 370.000 становника био је важан за Бундесвер, који је напустио Авганистан крајем јуна након скоро 20 година. Нигде у Авганистану није пало више Немаца него у Кундузу и суседној провинцији Баглан.

У граду Сар-и Пул са око 180.000 становника слично је као у Кундузу. Према властима провинције, талибани су у недељу ујутру (по локалном времену) освојили главне Владине зграде.

Током ноћи су вођени тешки окршаји, међутим, када су пала два полицијска округа, авганистанске снаге безбедности су напустиле своје позиције и прешле у једу војну базу километар од центра града. Чак су Владини званичници сада у тој војној бази. Талибани су на њих испалили минобацачке гранате.

Према речима Масуме Шхадаба која је чланица власти провинције на улицама леже лешеви, нико се не усуђује да их склони.

Још у петак је је талибанима практично без борбе у руке пала мала провинцијска престоница Саранџ била у Нимрузу на иранској граници.

У суботу је уследио град Шиберђан у на северу, упориште контроверзног бившег војсковође и бившег потпредседника Абдула Рашхида Достума, водец́ег човека у броби против Талибана.

Према авганистанском Министарству одбране, САД, које су практично завршиле повлачење из Авганистана, настављају ваздушне ударе у земљи.

Један састанак талибана у граду Шиберђан је нападнут бомбардерима Б-52, рекао је портпарол Министрства на Твитеру. Војна мисија САД у Авганистану завршава се 31. августа. Према изворима САД, тренутно је повучено више од 95 одсто за то предвиђених снага и опреме.

О пуцњави на белорусло-литванској граници прочитајте ОВДЕ.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА