Најновије

ОВО СЕ ДУГО ЧЕКАЛО! АМБАСАДА СРБИЈЕ ПОНОВО У СИРИЈИ! "Традиционално пријатељство две земље и народа!" (ФОТО)

Србија је одлучила да врати своју амбасаду у Дамаск и за српског амбасадора пошаље Радована Стојановића, једног од званичника Министарства спољних послова Србије.

Башар ал Асад. (Фото: kremlin.ru)

"Република Србија никада није прекидала дипломатске односе са Сиријом. Они су се, до именовања нашег новог амбасадора у тој земљи, одвијали на нивоу привременог отправника послова, што је било условљено тадашњом безбедносном ситуацијом у тој земљи", стоји у писаној изјави министарства за, којом су потврђени наводи америчког листа Фајненшл тајмс.

Лист Фајненшл тајмс објавио је да поједине европске земље, међу којима и Србија, желе поново да успоставе односе са Сиријом само неколико недеља након што је сиријски председник Башар ал Асад реизабран на изборима.

Србија је до сада своје дипломатске односе са Сиријом имала преко отправника послова, привремено смештеног у либанском главном граду Бејруту.

У изјави министарства спољних послова за РСЕ наводи се да је одлука Србије да врати амбасадора у Сирију мотивисана "традиционалним пријатељством две земље и народа", као и "промењеном политичко-безбедносном ситуацијом у Сирији".

Уз "регионални и геостратешки значај Сирије", министарство Србије као разлог за враћање амбасаде у Дамаск наводи и "развој ситуације у Сирији" и утицај који има на регион "пре свега када је реч о проблему илегалних миграција", наводи се у изјави.

У министарству додају да упућивањем амбасадора Србија потврђује "да високо цени принципијелан став" Сирије да не призна независност Косова.

Односи и сарадња Србије и Сирије "нису уперени против интереса било које земље", навело је министарство спољних послова.

Овој одлуци изразили су подршку и бројни грађани Србије на друштвеним мрежама и оценили је као дого очекивани знак пријатељства и сарадње двеју земаља.

🇷🇸????🇸🇾

🇷🇸????🇸🇾

Браво, Србија!

Хвала ти Боже. Живели, пријатељи!

Браво!

Надамо се да ће Председник Башар ал Асад ускоро посетити Србију!

Украјинска војска утврђује нове положаје! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда, РСЕ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА