Најновије

ПУТИН НАЈАВИО ВЕЛИКЕ ВОЈНЕ АКЦИЈЕ РУСИЈЕ: Огромна опасност прети на Атлантику и у Персијском заливу! (ВИДЕО)

У саопштењу се наводи да су најмање две особе погинуле након што су 30. јула непознати нападачи напали МВ "Мерцер Стреет", танкер са заставом Либерије, недалеко од обале Омана, преноси Спутник Интерантионал.

Руски председник Владимир Путин обећао је да ц́е Москва осигурати безбедност у Персијском заливу и Атлантском океану усред наглих инцидената у вези са пиратеријом широм света. Говорећи у понедељак на конференцији о поморској безбедности Савета безбедности УН, руски председник је нагласио неопходност борбе против транснационалног криминала.

- Нажалост, постоје и многе претње дуж морских путева. И зато је толико важно да данас разматрамо суштинска, практична питања у вези са борбом против пиратерије 21. века, што значи успостављање ефикаснијег сузбијања транснационалног криминала и да спречимо коришћење мора и океана у криминалне сврхе - рекао је Путин.

Он је нагласио да је Русија заинтересована за изградњу продуктивних односа са Удружењем обода Индијског океана и Комисијом за Индијски океан.

Путин је додао да Москва настоји да унапреди безбедност у зони Персијског залива, као и у Атлантику, где су учестали случајеви пљачке на мору праћене узимањем талаца.

Према речима руског председника, "проблем је у томе што је неким земљама заиста тешко да се саме ухвате у коштац са транснационалним групама криминалаца, пирата и терориста".

- Зато питање уједињења потенцијала моћи специјалних служби и релевантних оружаних контингената свих заинтересованих држава под покровитељством УН долази до изражаја - истакао је Путин. Русија спремна за размену искустава у антитерористичким операцијама, каже Путин.

Он је сигнализирао спремност Русије да подели своје искуство у антитерористичким операцијама и спречавању злочина, као и праћењу и неутралисању банди, укључујући и оне у поморским подручјима.

Председник је додао да се предложена структура може ослонити на подршку држава чланица УН и да може активно сарађивати са стручњацима, представницима цивилног друштва, научницима, па чак и пословним људима.

- Надамо се да ће наши партнери конструктивно размотрити руски предлог - рекао је Путин.

Председник је додатно потврдио приврженост Русије заједничкој мисији борбе против поморског криминала у свим његовим облицима и манифестацијама.

- Спремни смо да даље промовишемо развој равноправне међународне сарадње по овој теми - закључио је он.

Ове примедбе уследиле су након што је тим британских специјалних снага био распоређен у Јемену како би пронашао оне који стоје иза прошлонедељног напада беспилотним летелицама на танкер у Персијском заливу када је убијен један британски чувар.

Танкер МВ "Мерцер Стреет" је израелски танкер, нападнут 30. јула код обале Омана у Арапском мору, у инциденту који је однео животе најмање две особе. Израел је одмах пребацио кривицу на Иран, који је жестоко негирао оптужбе.

 Више о томе ОВДЕ.

Извор: 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА