Најновије

КРВАВИ БИЛАНС АМЕРИЧКОГ РАТА У АВГАНИСТАНУ: 20 година патње и несреће у бројевима

Последња три америчка војна транспортера полетела су са аеродрома Хамид Карзаи касно у понедељак, непосредно пре рока за потпуно повлачење 31. августа.

Рат у Авганистану. (Фото: Јутјуб)

85 милијарди долара америчког наоружања и опреме препуштено талибанима

Према конгресмену Џиму Банксу, због "немара" Бајденове администрације, талибани поседују 75.000 возила, преко 200 авиона и хеликоптера, 600.000 лаког и лаког наоружања, као и наочаре за ноћно осматрање и панцире.

Он тврди да талибани сада имају више хеликоптера "Црни јастреб" него 85% земаља у свету, укључујући блиске америчке савезнике. Он је проценио да је опрема вредна 85 милијарди долара, али неки процењују далеко већу цифру.

Убијено најмање 47.000 цивила

Иако се процене разликују, пројекат "Трошкови рата" Универзитета Браун израчунао је да је током рата убијено најмање 47.000 Авганистанаца.

Чак и сада, последице сукоба се и даље осећају: неексплодирана убојита средства и даље убијају и осакаћују цивиле, у многим случајевима децу. Рат је такође погоршао последице сиромаштва и лоших санитарних услова и лоше здравствене заштите у земљи.

Скоро 6 милиона расељених Авганистанаца

Сукоб у Авганистану под вођством САД подстакао је избегличку кризу која наставља да одјекује широм Европе. У нацији од 38 милиона становника, око 5,9 милиона Авганистанаца било је интерно расељено или је напустило земљу од избијања рата у октобру 2001.

Само у последње три године више од 395.800 Авганистанаца је расељено, према подацима авганистанске владе објављеним почетком јула.

Више од 2.400 америчких војника је погинуло, а 20.000 рањено

Према тренутним проценама, укупне војне жртве САД су више од 2.400 погинулих, а 20.000 америчких војника је рањено. Додатних 3.800 приватних извођача радова погинуло је током 20-годишњег рата.

Више од 1.100 припадника савезничких служби, укључујући и оне из држава НАТО -а, такође је изгубило животе.

Најмање 64.000 авганистанских војника и полицајаца је убијено

У рату је погинуло више од 64.000 припадника Авганистанске националне војске (АНА) и полицијских снага земље обучених у САД.

Безброј америчких бомби и муниције бачено је на Авганистан

Како је рат улазио у завршну фазу, америчка војска је радикално појачала бомбардовање Авганистана.

У 2019. амерички ратни авиони бацили су 7.423 бомбе и друге муниције на земљу, што је скоро осмоструко повећање у односу на 2015.

Стотине хиљада хектара опијумског мака

Према процени УН -а, авганистанска производња опијума процењена је на 6.300 тона 2020. године. Те године је укупна површина под узгојем опијумског мака у Авганистану процењена на 224.000 хектара, што је повећање од 37% у односу на 2019. Авганистан је поново светски водећи извор опијумског мака. Под владавином талибана, усев је био скоро потпуно искорењен до маја 2000.

Непроцењиви ниво превара

Са ценом већом од 2 билиона долара, рат у Авганистану пратио је велики број профитера и превараната.

2007. године, америчко ваздухопловство је платило 18 милиона долара једној приватној фирми за изградњу касарни у кампу Финикс, војној инсталацији у Авганистану. Компанија је затражила помоћ подизвођача који је ускратио плате својим радницима, а касније је побегао из земље са 2 милиона долара, које је користио за изградњу луксузних кућа у иностранству. НЈегови радници одлучили су да се наплате тако што су отишли са генераторима и другим материјалом из војног кампа. Настала кашњења оставила су стотине војника НАТО-а без адекватног смештаја више од годину дана.

Ово је само један од десетина сличних случајева. Узбуњивач је 2019. тврдио да је одбрамбена компанија "Навистар дифенс" наплатила Пентагону 1,3 милијарде долара за компоненте оклопних возила које користе трупе у Ираку и Авганистану, пише РТ, преносе "Новости".

Шта откривају токсиколошки налази Слободана Милошевића? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА