Најновије

МИША ВАЦИЋ О СТАТУСУ СРБА У ХРВАТСКОЈ: "Тамо је тешко бити Србин! Од свих Срба, најгори су Хрвати! Мрзе нас иако су нас протерали!" (ВИДЕО)

Лидер Српске Деснице, Миша Вацић гостовао је у емисији "Добро јутро, Србијо" на каналу телевизије Хепи и тим поводом коментарисао статус и права српског народа у Хрватској. Саговорници у емисији били су проф. др Дејан Милетић, директор Центра за проучавање глобализације и проф. др Зоран Милосављевић из Института политичких студија.

Миша Вацић у емисији ТВ Хепи. (Фото: Јутјуб)

На попису становништва у Хрватској 1991. било 12,2% Срба, док је на попису из 2011. године, било 4,36%. У Хрватској се ближи нови попис а јавност у Србији се пита да ли ће се план Туђманове администрације остварити да Срба буде мање од 3%, или да они нестану. Вацић је ову вест прокоментарисао и нагласио да је данас тешко бити Србин у Хрватској.

“Имали смо прилику да видимо да је и на Цетињу, можда најтеже бити Србин у овом тренутку. Попис ће се, поред Хрватске одражати и у Црној Гори и Северној Македонији, уопште, широм српских земаља. На крају крајева, одржаће се овде у Србији где многи покупавају да наставе са стварањем вештачких нација, па је била и тенденција да људи могу да се изјасне као “војвођанин” што је небулоза, јер “војвођанин” никада није постојао као етничка категорија.” рекао је Вацић.

На тему пописа у Хрватској, Вацић је нагласио су Срби некада били конститутивни народ у Републици и Хрватској, а да се данас води битка да имају и 5% у градовима где су имали и преко 50%, као што су градови Вуковар и Книн.

“Срби су ‘91. чинили једну четвртину становништва и заузимали простор на ком су апсолутна већина од једне трећине простора Републике Хрватске. Република Хрватска је као једна авнојевска творевине потпуно неприродна, где границе нису вучене на етничком принципу већ онако како су комунистичке главешине на АВНОЈ-у и имале за наум да добар српског националног бића природају ту, јер док је све то била Аустроугарска испред Славоније је ишао српски посланик, испред Далмације српски, само је из простора који заузима Загорје био етнички Хрват.”

Вацић је на вест да ће патријарх српски Порфирије одржати помен српским жртвама страдалим у усташком логору у Јасеновцу рекао:

“То је заиста потребно, јер је највећи српски подземни град Јасеновац, не сме да се дозволи релативизација броја жртава, није реч о статистици већ људима који су ту избугили живот. Више од 700.000 људи је ту изгубило живот по истраживању земаљске комисије која је дошла до тог броја, а вероватно је он и већи”.

На тему антифашизма у Хрватској Вацић је нагласио да је први антифашистички устанак почео у месту које се зове Срб, као и да ту сигурно нису живели Хрвати.

“Од свих Срба, најгори су Хрвати. Немогуће је да се са Хрватима води било каква цивилизована расправа, нема дијалога. Они Србе мрзе подједнако и пре и након “Олује”. Након етничког чишћења који су они извели погромом Срба ‘95. ни за јоту се није смањио опсег мржње према нама, исто нас мрзе без обзира што су нас протерали.” рекао је Миша Вацић.

“Не треба само да јадикујемо над својом историјом већ да се дичимо својим идентитетом. Управо нам се и ближи Дан српског јединства националне заставе 15. септембар, дан када је пробијен Солунски фронт и том приликом ће бити општа акција да се на све српске домове истакне српска тробојка – српска застава, не само у републици Србији већ свуда где живе Срби широм српских земаља. Срби, истакнимо поносно своје заставе – тробојке јер нема лепше заставе од ње. ” закључио је за крај Вацић.

Вакцинаши тврде да су у праву, а плаше се суда! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА