Најновије

ИСПОВЕСТ МЛАДОГ ТАЛИБАНА: Много сам убијао, моја највећа радост био је џихад против неверника

Много смо бољи него претходна власт, тврде чланови талибанског покрета.

Талибани. (Фото: Јутјуб)

- Променили смо се, променили смо се много, рекао је јдан од њих за Скај њуз.

- Хвала Богу, наше понашање је сада јако добро ... ми смо пристојни, наши манири су добри и наше понашање је много побољшано. Ми смо много бољи од претходне владе. Кабул је сада сигуран. Безбедност је добра, истакао је један талибански борац.

Хафез Султан Ахмед изгледа младо. Млад је и када погледате делује као да је у 30-им.

Али он се борио против оних које назива "неверницима" последњих 14 година.

''Неверници'' су западне трупе које су напале његову земљу пре две деценије - Американци, Британци и све остале стране трупе које су се придружиле Алијанси против талибана који су владали Авганистаном до 2001. године.

- Када сам се тек почео да се борим, нисам могао ни браду да пустим, каже смешећи се.

Ови људи, који се гомилају око новинарских екипа са знатижељним питањима о погледима на њих, такође су поносни на своје бројне битке, борбе - и убијања - у последње две деценије.

Ова јединица била је стационирана у Фариабу на северу и борила се прво са норвешким војницима, а затим и са Американцима.

Хафез каже да је доста убијао.

- Био је рат. Тако да не знам колико људи сам убио. Једном је бомба пала и није експлодирала, па смо од ње направили пет мина и разнели пет њихових оклопних возила на комаде, присетио се он.

Чинило се да је био веома поносан што је убио своје непријатеље истом бомбом упереном на њега и његове колеге борце.

Новинар Скај њуза га је питаокако се он осећа поводом тих убистава а он се насмешио.

- То је био џихад-свети рат и ислам не жали због тога. Моја највећа радост и најслађи тренуци били су џихади против неверника, испричао је Хафез.

Поред бораца који су око њега, он заиста верује да се променила безбедност у земљи и у главном граду.

- Погледајте улице, сада су безбедне. Раније нисте могли да се возите улицама Кабула јер су биле пуне криминала. Сада сви могу. Бољи смо него претходна влада. Сада је Авганистан најбезбеднија земља на свету, рекао је он.

Многи вероватно неће веровати у ова хвалисања. Чини се, пише Скај њуз, да је самоубилачки бомбашки напад Исламске државе крајем прошлог месеца у којем је погинуло готово 100 цивила, укључујући 13 припадника америчке војске, брзо занемарен.

Међутим истина је, како се екипа Скај њуза успела да се релативно једноставно креће по земљи и главном граду, прибавивши акредитацију од владе.

Постоји више наоружаних талибанских контролних пунктова на којима се сва наша документација проверава, чак и двоструко, али то је често било пропраћено веселим "добродошли, добродошли".

Али, иако се чини да су талибани на које су наишле новинарске екипе покушали да помогну страним новинарима, очигледно је да је то сасвим другачија слика за Авганистанце.

Они су притварани и бичевани или су само нестали и када је то новинар рекао талибанима са којима је боравио они су се извињавали.

- Неки људи су груби и не знају како да се понашају, али наше вође ће се изборити са тим и то се више неће понављати. жао нам је због тога, рекли су они новинарима.

Талибанске вође знају да морају да покажу да су напредовали, али некима је то теже него другима.

Земља се у великој мери ослања на доприносе и подршку иностране помоћи - а све то сада виси о концу са овом изненадном промене власти, пише Скај њуз.

Нагли пад последње владе, најава 33-члане талибанске владе која се састоји од мушкараца, сузбијање демонстрација и медија, забринуло је многе међународне донаторе.

Талибани схватају да им је потребно међународно признање како би уопште могли да функционишу у будућности.

Али њихова највећа битка досад је та да убеде свет да су се променили.

Ево када ће Бајден примити трећу дозу вакцине! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА