Најновије

КУРТИ: Идеја о размени територија је веома жива у Београду

Размена територија је мртва као пројекат, али је та идеја жива у званичном Београду, изјавио је премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти у интервјуу за Ал Џазиру, преноси Кљан Косова.

Аљбин Курти (Фото: Јутјуб)

Размена територија није решење. Ја је никада не бих прихватио. То би погоршало ствари. Ја желим демократско и мирно решење, а размена територија је пут који нас води у сукобе 90-их, који не би остао само сукоб између (самопроглашеног) Косова и Србије, већ би се проширио и на Западни Балкан, рекао је Курти.

Он је навео и да му се не свиђа начин вођења политике када председници или премијери "мисле да су средњовековни монарси и да територију државе сматрају приватним власништвом".

"Зато се противим овом моделу који погоршава ствари. Пројекат територијалне размене коначно је пропао, али идеја није мртва и веома је жива у Београду, јер све суседне земље попут Босне и Херцеговине, Црне Горе, Косова и Северне Македоније које нису интегрисане у ЕУ, Београд нажалост сматра привременим државама и имитирајући Руску Федерацију жели да ојача своје факторе у суседним земљама како би суседи постали нефункционални, али је мало вероватно да ће се то догодити са Косовом", рекао је Курти.

Он је додао да независност Косова остаје, да ће се Косово ојачати као држава са функционалним институцијама, изаћи из економске кризе и кретати ка Западу, као и да тежи уласку у НАТО и ЕУ.

Курти је рекао да ће се интеграција косовских Срба догодити кроз економију, поменувши Београд као препреку за то, пошто их "користи за своје хегемонистичке циљеве". 

Говорио је и о рангирању својих приоритета, рекавши да је оно засновано на потребама грађана Косова, али и да су односи Косова са Србијом важни.

Шта ће бити са онима који не аплаудирају Вучићу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА