Најновије

МАТИЈА БЕЋКОВИЋ ОПЛЕО ПО ЦРНОГОРСКИМ КОМУНОУСТАШАМА: Христос је у Јерусалим ушао на магарцу, а у Цетињу је своје противнике намагарчио!

Још је рано да се устоличења обављају у теретанама и фитнес центрима. Уосталом, теретане су прве на удару короне. У манастирима је још увек сигурније. Овако академик и песник Матија Бећковић, у свом стилу, одговара на питање због чега је било важно да устоличење и увођење у трон митрополита црногорско-приморског Јоаникија буде обављено баш у Цетињском манастиру

Матија Бећковић. (Фото: Јутјуб)

- Српска православна црква је конзервативна установа која се држи вековних обреда и мисли да се митрополити и у овом времену устоличују у стоним местима и у столицама на којима столују, па је тако било и овога пута - разговор са Бећковићем попримио је озбиљнији тон. - И све је прошло како Бог хоће. Испоставило се да се Врховни командант и велики стратег, који је намеравао да то спречи, није у Цетињу забарикадирао него зафарбао, а да је на Небо заборавио. Христос је у Јерусалим ушао на магарцу, а у Цетињу је своје противнике намагарчио.

Како је из вашег угла изгледало свечано устоличење?

- Актуелни глобални насртај на православље покушао је да искористи и председник Црне Горе. Са својом војском забарикадирао се у Цетињу и ЦПМ и СПЦ упутио незапамћен захтев не само у њеној историји. Митрополит Јоаникије је по ко зна који пут унео свој мир у овај најновији немир и безакоње. Придружио му се и патријарх Порфирије да нас још једном подсете зашто су ту и због чега су неопходни. Није ли и снајпер који је споменуо патријарх Порфирије у Цетињу онај исти из кога је пуцано на Јоаникија у Београду за време литија. Причао ми је да је пузећи изашао из тог ресторана. Снајпериста је био спреман да још пуца. Прилика се указала на Цетињу. Једном у намери да прекину литије, други пут да спрече устоличење.

Нама делује као да сте у последњем тренутку одустали од одласка у Цетињски манастир. Зашто?

- Технологија је толико напредовала да више не мораш негде физички да будеш да би рекао оно што мислиш. А ни запаљене гуме, сузавац и каменице ме нису привлачиле. Уз то, боље је да у хеликоптеру буде што мање путника.

Написали сте, ипак, писмо добродошлице митрополиту Јоаникију у коме, између осталог, кажете да је комунизам главни кривац за поделе у Црној Гори. Да ли су те поделе толико дубоке да ће бити потребно доста времена и снаге да се превазиђу?

- Један народић, како га је звао НЈегош, поделио се на народичиће. На верне и неверне, крштене и некрштене. Ниједног митрополита црногорског није мимоишло распеће. Светом Петру су ломили кров на кући, НЈегош је писао да му "дође да бежи у Америку". После Другог светског рата ниједног није мимоишла та чаша. Први је митрополит Јоаникије Липовац убијен без суда и остао без гроба, а са њим и готово све свештенство Црногорско-приморске митрополије. НЈегов наследник Брадваревић осуђен је на дугогодишњу робију, трећи Данило Дајковић једини је против кога су организоване ђачке демонстрације, зато што су се и црква и он противили рушењу капеле на Ловћену. Кад сам питао Ћира Радовића како то да у слободарској и јуначкој Црној Гори једне једине демонстрације избију против цетињског владике, одговорио ми је: "Што се чудиш. Ниједно од оне ђеце није крштено".

Четврти је био Амфилохије, који се распео са свим претходницима и све поднео као Христов херој кога су називали сотоном и пуковником Удбе.

Шта даље после устоличења Јоаникија?

- Једино што има даље је - доброта и знање. А нема веће силе него када се споје. Шта може бити лепше него што имамо младог патријарха српског и племенитог и висног митрополита црногорског. А обојица су били спремни да се пред очима целога света жртвују за светињу своје вере и цркве.

Коме су одзвонила звона у Црној Гори?

- Заустим да кажем да је одзвонило комунизму, па се сетим да бих испао наиван ако бих и помислио да ће икад одзвонити и једном злу и да је било којем искушењу и несрећи дошао крај.

Ових дана ви сте на неколико места означени као "главни човек који хоће да припоји Црну Гору Србији". Имате ли толику моћ?

- Кад бих то могао, грдно бих се обрукао и ја и свако мој. Су чим ли бих изашао "пред Милоша и пред друге српске витезове, који живе докле свијет траје".

И црногорски председник Мило Ђукановић мало-мало па вас изазива на мегдан?

- Није ни чудо. Док је он у својим чувеним поемама славио Црну Гору, дотле сам ја на рачун Црне Горе згртао милионе.

Шта је био повод што сте још пре неколико година написали песму о Јоаникију?

- Изгледа да сам још и тада лобирао да Јоаникије Мићовић постане митрополит црногорско-приморски.

Верујете ли да ће митрополит Јоаникије бити достојан наследник митрополита Амфилохија?

- Амфилохије је изабрао Јоаникија - Јоаникије је млади Амфилохије који још отвореније, храбрије и очигледније показује Амфилохијеву и своју доброту.

На 25. јубиларним Песничким сусретима "Соколица 2021", у Рајској бањи код Звечана, где вам је уручена награда "Песничко успеније", рекли сте да је Косово за Србе најскупља реч и да све више поскупљује. Зашто је КиМ још скупља српска реч?

- У време кад све појефтињује, Косово поскупљује, самим тим што свима берзама постаје јасно да - нема цену.

Приход који је остварен на вечери ваше поезије у Звездара театру дали сте митрополиту Јоаникију за обнову капеле патријарха Гаврила Дожића у Врујицима у Морачи...

- Спреман сам да стојим у Звездара театру док год могу да неком помогнем. Поготово када је реч о митрополиту, а потом патријарху Гаврилу Дожићу, јединој крунисаној глави неке цркве која је била заточена у нацистичком логору Дахау. Он је патријарховао кад је обновљена капела на Ловћену. Нека би и ова која се подиже на његовом огњишту у Врујцима била варница и најава да се обнови и она на Ловћену.

И на крају, хоћете ли, и када, у Црну Гору?

- Вашем питању хоћу ли, и кад, у Црну Гору недостаје и - зашто?

- Једино што има даље је - доброта и знање. А нема веће силе него када се споје. Шта може бити лепше него што имамо младог патријарха српског и племенитог и висног митрополита црногорског. А обојица су били спремни да се пред очима целога света жртвују за светињу своје вере и цркве.

Ђукановић уплашен због хапшења које му прети Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА