Најновије

СМРТ ЗА ЏИХАДИСТЕ СТИЖЕ ИЗ ВАЗДУХА! Сиријске летеће топовњаче снимљене како бацају авио бомбе! (ВИДЕО)

Од совјетске инвазије Авганистана па до данашњих сукоба, не постоји оружани конфликт у коме није учествовао и борбени хеликоптер руске производње Мил Ми-24.

Руски хеликоптер. (Фото: mil.ru)

Када се летећа топовњача, јуришни хеликоптер Ми-24В по НАТО коду познат и као Хинд или Кошута, појавио на бојишту Авганистана, задобио је страхопоштовање Муџахедина. Конструисан да делује попут легендарног совјетског јуришног авиона ИЛ-2, којег су совјетски борци из Другог светског рата звали „Штурмовик“, а немачки војници из тог периода „Црна смрт“, баш због своје изненадне појаве и убитачне прецизности. Тако се Кошута појављивала изненада изнад бојишта у Авганистана, отварајући ураганску ватру по положајима Муџахедина. Совјетски војници су га тада прозвали Корокодил, назив који је остављен и дан данас и постао синоним и за породицу јуришних хеликоптера Ми-24/Ми-35.

Појављујући се изнад бојишта Ми-24В је вршио контролу истог. Својим моћним наоружањем и оклопном заштитом, деловао је необориво.

Баш због тога, авганистански Муџахедини су Ми-24 прозвали „Ђавољи контролор“ или „Шејтан Арба“. То је било почетком осамдесетих година 20 века.

Запажену улогу овај хеликоптер осим у ирачко-иранском рату 1980-1988, Инвазији Кувајта 1990. на Балкану 1993-2001, Чеченији 1994-1996, 1999-2002, одиграо је овај хеликоптер, а у Сирији је и даље незамењива песница у рату са џихадистима.

Наиме једницие Сријске арапске армије, што је званични назив за снаге Башара ал Асада Ми-24 користе и за бацање гравитацијских бомби.

На друштвеним мрежама тако су се појавили снимци хеликоптера ми-24 који избацује гравитацијске бомбе на циљеве џихадиста. За сад је непознато кад је снимак настао. Прдпоставља се да је старији, мада није искључено и да је новијег датума. Наиме на смику се види да хеликоптер користи гравитацијске бомбе ФАБ-100.

Међутим није непознаница да посаде сиријских хеликоптера користе и импровизоване гравитацијске бомбе прављене од металних буради, али за њихово избацивање углавно користе транспортне хеликоптере ми-17 и протвиподморничке Ми-14.

Ђукановић уплашен због хапшења које му прети Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА