Најновије

ДА ЛИ ЋЕ СРБИЈА МОРАТИ ДА ПРИЗНА ЛАЖНУ ДРЖАВУ? Меркелова јасно одговорила! (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић и немачка канцеларка Ангела Меркел обраћају се новинарима након билатералног састанка.

Ангела Меркел и Александар Вучић. (Фото: Јутјуб)

Председник Вучић је на конференцији за новинаре рекао да ће и када Ангела Меркел не буде канцеларка на исти начин да говоре о томе шта је урадила за Србију и додао да код нас захвалност немачкој канцеларки не траје кратко.

„Желим да изразим задовољство и захвалност канцеларки Немачке што је у нашој земљи. То је за нас велика част. Имали смо конкретне разговоре“, рекао је Вучић.

На састанку су говорили о регионалним питањима, европском путу Србије,  дијалогу са Приштином у Бриселу.

„Рекао сам канцеларки да је Србија посвећена дијалогу и да Србија сматра да замрзнут конфликт није добро решење и да ћемо увек бити оворени да до компромисног решења дођемо“, рекао је Вучић.

На састанку је било разговора и о усклађености спољне политике Србије са спољном политике ЕУ и Вучић је навео да је последњих четири месеца постигнута усклађеност са 46 на 62,5 одсто са декларацијама ЕУ.

„Разговарали смо и на конкретним резултатима Берлинског процеса. Ових дана имаћемо прилику да видимо оно што је најконкретније могуће наслеђе рада Ангеле Меркел“, рекао је Вучић.

Немачка канцеларка се захвалила на гостопримству са којом је примљена у Београду и додала да су односи Србије и Немачке, односи пуног поверења.

„Драго ми је што сам опет могла да дођем у Србију и кроз године заједничке сарадње смо дошли до односа пуног поверења. Постигли смо цео низ резултата без обзира што предстоји још дуги пут пред Србијом и регионом. Наше две државе су међусобно блиско повезане. Имамо јако успешну причу иза нас“, рекла је Меркел.

„Упознала сам председника као особу која не даје лажна обећања, охрабрујем вас да се иде даље ка правној држави, а економски успеси би требало да буду подстрек и да је чланство у ЕУ неки циљ“, додала је Меркел.

Меркел је додала и да се морамо сетити осамдесете годишњице напада Вермахта на Југославију.

„Радује ме што могу најавити износ од 500.000 за обнову Србије, и драго ми је што смо ратификовали споразуме о меморијалима“ рекла је Ангела Меркел.

Вучић је говорио о пројектима који су у региону започети захваљујући Меркел, али и инвестицијама које су из Немачке стигле у Србију.

Упитана о томе да ли ће Србија признати тзв. Косово, Меркелова је рекла да се питање мора решити, али да нема смисла говорити о крају процеса док се не реше нека друга питања.

„Питање се мора решити да би садашње државе чланице потврдно одговориле на процес приступања ЕУ“, рекла је Меркел.

Председник Србије је рекао да је против замрзнутог конфилкта, али додао да решење мора бити компромисно.

„Не мислим да је замрзнути конфликт решење. Ја мислим да је добро да то решава ова генерација и да не остављамо то питање, али то мора да буде компромисно решење, а не оно које ће бити понижавајуће за Србију“, рекао је Вучић.

Меркелова је на то додала да за конфликте треба имати разумевања и да је она за то да треба да се нађу путеви за решење истих.

Немачка канцеларка Ангела Меркел дошла је до Палате Србија, где јој је приређен свечани дочек, а припадници Војске Србије испалили су неколико почасних плотуна.

Гардисти су испред Палате Србија извели химну Србије и Немачке, а делегација је ушла у зграду. Убрзо председник Вучић изашао је са немачком канцеларком Меркел на терасу Палате Србија која се налази недалеко од Парка пријатељства, где су кратко разговарали, а затим су отишли у салу где је у току билатерални састанак.

Иначе, недалеко од Палате Србија активисти Покрета за преокрет развили су транспарент на којем је писало „Одлазите већ једном госпођо Меркел“.

Претходно је на београдском аеродрому „Никола Тесла“, немачку канцеларку је дочекао председник Србије Александар Вучић који је пред њен долазак рекао да „има велику трему“.

Председник Србије уручио је немачкој канцеларки букет цвећа, а испред авиона су били постројени српски гардисти.

Ангела Меркел дошла је у дводневну посету Србији, где ће се, поред председника Србије, састати и са представницима цивилног друштва, а биће организована и радна вечера.

Раније је најављено да ће Александар Вучић поклонити немачкој канцеларки пиротски ћилим и још један лични поклон, који је изненађење.

Подсетимо, немачка канцеларка се налази на опроштајној балканској турнеји, а након Београда сутра иде у Тирану, где ће се састати са премијером Албаније Едијем Рамом, затим ће имати заједнички ручак са шефовима влада западнобалканске шесторке, а потом и одвојене састанке са премијерима Црне Горе, БиХ, Северне Македоније и тзв. Косова.

Иначе, због посете ће поједине саобраћајнице у Београду бити затворене, а највећа гужва у саобраћају је на Газели.

Ово је једина тема о којој се неће разговарати на састанку Путина и Зеленског! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА