Најновије

ЕСКОБАР СЕ УКЉУЧУЈЕ У ДИЈАЛОГ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ! Ово су услови специјалног изасланика САД

Администрација САД фокусирана на идеју да Западни Балкан мора да постане део ЕУ као и на поруку да велики економски и интеграциони замах у региону морају подржати ЕУ и земље чланице.

Приштина. (Фото: Јутјуб)

Специјални изасланик САД за Западни Балкан, Габријел Ескобар, каже да ће САД користити сваку прилику да помогну и подрже напоре ЕУ у постизању договора о нормализацији односа Београда и Приштине, укључујући и заједничке посете региону.

У првом јавном наступу након ступања на дужност специјалног изасланика САД за Западни Балкан, Ескобар је навео да не искључује и могућност да са Лајчком направи посету региону и разговара са лидерима и странама у дијалогу.

”САД преко својих амбасада у Београду и Приштини ради на томе да се постигнути договори спроведу. Ми охрабрујемо лидере да посвете своју енергију дијалогу, а не да га заобилазе, да примене све што су они или њихови претходници договорили у оквиру Бриселског процеса”, изјавио је Ескобар.

Ескобар је на конференцији ”Дијалог Београда и Приштине: Повратак на прави пут” који су организовали бриселски Центар за европску политику ( ЕПЦ) и САД Мисија при ЕУ, поручио да је администрација САД фокусирана на идеју да Западни Балкан мора да постане део ЕУ као и на поруку да велики економски и интеграциони замах у региону морају подржати ЕУ и земље чланице.

”Забринут сам због недостака поверења у проширење и изостанка снажних порука ЕУ региону као и због недостатка подршке земаља чланица процесу проширења. Мој посао ће бити да подржим оне који желе да направе разлику у региону”, казао је Ескобар.

Ескобар додаје да је позиција САД таква да верују да постоји ”мало ризика” за ЕУ да се прошири на регион од 22 милиона и поручује да се нада да земље чланице то разумеју.

”Такође, ми верујемо да је кандидатура за чланство у ЕУ будућност Западног Балкана. Свака земља која је ушла у ЕУ постала је демократичнија, перспективнија и стабилнија. Ми ћемо радити заједно са европским колегама да убедимо све да је ово једини могући начин напред”, закључио је Ескобар.

Војна вежба "Запад 2021" узнемирила Балтик, Пољску и Украјину! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА